Életforma.hu

GASZTRO

Isteni Vaníliakrémes szőlőkocka

Készítsünk szőlős desszertet.Az elkészítési idő ugyan legalább 1 óra, de kiválóan befogható a család többi tagja, például a szőlő szemezgetésébe, félbe vágására.  

Hozzávalók: (kb. 20 darabhoz)

1.) a tésztához:

40 dkg liszt

20 dkg vaj, vagy margarin

15 dkg cukor

2 tojás

2 teáskanál sütőpor

1 citrom reszelt héja

csipetnyi só

2.) a tetejére:

2 zacskó vanilia pudingpor

12 dkg cukor

1 l. tej

75 dkg fehér szemű szőlő

75 dkg piros szemű szőlő

5 dl fehér szőlőlé

1 doboz (cirromízű) gyümölcskocsonya por

3 dkg szálasra vágott mandula

a tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a sóval, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tojással, a darabokra vágott vajjal, vagy margarinnal és a reszelt citromhéjjal. A tésztát folpackba, vagy alufóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezalatt megmossuk, leszemezzük a szőlőt és félbe vágjuk (szükség szerint kimagozzuk) a szőlőszemeket.

A tésztát kinyújtjuk, margarinnal kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy kis pereme legyen. Az alját villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 25 percig sütjük.

Ezalatt elkészítjük a pudingot a zacskón található utasítás szerint. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, mielőtt rákenjük a kihűlt tésztára. A tetejére rendezzük a  szőlő szemeket. A szőlőlét összekeverjük a gyümölcskocsonya porral, majd összefőzzük, de forralni nem szabad! Ha kihűlt a szőlőkre öntjük és elsimítjuk. A szálasra vágott mandulát serpenyőben, külön zsiradék hozzáadása nélkül enyhén megpirítjuk, és a sütemény tetejére szórjuk. Kockákra vágva tálra rendezzük.

 

Italajánlat:

A desszertek mellé természetesen természetes édes, vagy félédes bor dukál. Ám a közhiedelemmel ellentétben a tokaji aszú nem mindenhez passzol. Így ehhez a gyümölcsös desszerthez is inkább egy kései szüretelésű, de nem botritiszes fehér bort válasszunk Tokajból.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.