Életforma.hu

GASZTRO

Jancsa Jani gasztroblogger keresi Az ország burgerét!

Idén is keresik Az ország legjobb hamburgerét, aminek elkészítéséhez Jancsa János gasztroblogger ad tanácsokat.

Jancsa Jani főként azoknak ismerős, akik követik a magyarországi burger-helyzetet: burgert készít és főzni tanít, blogol és könyvet ír, kitalálja a menüt és éttermet vezet, továbbá a szeptember 3-ai Az ország burgere verseny zsűrijének elnöke.

Hogyan csöppentél a magyarországi burgerfanatikusok élére?

Jancsa Jani: Alapvetően 10 éve foglalkozok a burgerekkel. Eredeti szakmám szerint közgazdász volnék, és mialatt 10 évet lehúztam különböző multiknál pénzügyön, blogolásba fogtam, majd kifejezetten a burgerekről írtam étteremajánló stílusban, és egészen sok online magazinban jelent meg írásom. Az életem egy pontján pedig elkezdtem a burgereket készíteni, főzőshow-kban részt venni. Ennek a tevékenységnek talán az egyik csúcsa, hogy 2015-ben elindítottunk Budapesten a Bamba Marha Burger Bár, aminek társtulajdonosa és kulináris vezetője is vagyok - ez azt jelenti, hogy én találom ki az ételeket, már több mint 7 éve, és jelenleg 7 étteremmel büszkélkedünk. De már tartottam főzőiskolákat is... úgyhogy a burgerezés egészen sok - ha nem minden - vetületét kipróbáltam, csináltam, illetve csinálom.

Miért éppen a burgert választottad?

Jancsa Jani: A 2010-es évek elején kezdett elterjedni a minőségi burger Budapesten - előtte szinte csak gyorséttermi helyek voltak. Véletlenül megkóstoltam egy nagyon finomat, és úgy éreztem, hogy ebből még lehet valami jó. És lett is.

Jancsa Jani is készül Az ország hamburgere versenyre

Mi a legalapvetőbb dolog, amire figyelni kell egy burger elkészítéskor? És mi az, ami egyszerűnek tűnik, és mégis könnyű elrontani?

J.J: Fontosak a minőségi alapanyagok, és az, hogy az ember jó helyről vegye meg őket. Aztán tudni kell jól megcsinálni a húspogácsát, mert attól, hogy van egy jó hús, még például oda lehet égetni, ha nem vagy elég figyelmes vagy türelmes. Az is probléma lehet, ha nem megfelelőek az arányok, illetve az ízek kombinációja és a részletek átgondolása szükséges ahhoz, hogy az ember egy igen jó burgert készítsen: hogyha csak lustán teszel egy kis ketchupot és mustárt a burgerbe, akkor az nem lesz finom, de ha keversz ezekből egy tök jó burger szószt, akkor máris sokkal ízletesebb az összekép.

Van kedvenc ízkombinációd?

J.J: Nagyon szeretem azt az ízkombinációt, mely egy ország konyháját fogja meg, vagy éppen egy édes-sós kombinációt villant fel - az ananász, a teriyaki szósz és a bacon ennek egy eklatáns példája. De jól ismerjük már azt is, hogy „a kevesebb néha több”, tehát egy nagyon jó minőségű alapanyagból, mondjuk magyar Angus húsból és minőségi cheddar sajtból egy tök finom zsömlében készült sima sajtburger is tud nagyon-nagyon frankó lenni.

Miért éppen a Nagyerdei Park lett szabadtéri konyhája Az ország burgerének?

J.J: Egyrészt, mert a Hortobágy Angussal dolgozunk együtt már két éve, mely alapvetően munkakapcsolatnak indult, aztán egy jó barátság lett belőle, így nem volt kérdés, hogy elvállalom-e a szakmai zsűri elnöki címét az ország burgere versenyben. Másrészt egyéni kötődés, mely talán tudatalatt dolgozik is, hogy nekem is vannak környékbéli felmenőim és rokonságom, ezért nem volt számomra ismeretlen Debrecen. Harmadrészt pedig, hogy ne történjen minden Budapesten, a debreceni nyárvégi, kora őszi Nagyerdő tökéletes helyszíne a Szaft ’N Burger versenyzőinek és az érdeklődő látogatóknak egyaránt.

Hogyan, honnan inspirálódjanak a versenyzők, de akár az otthoni burgeresek?

Jancsa Jani: Az egész világ egy inspiráció, ahhoz, hogy az ember egy jó burgert meg tudjon csinálni! Ízekről és ízkombinációkról beszélünk, bárhonnan lehet ötleteket ellesni, lehet bátran inspirálódni az internetről - nekem is van egy könyvem jó ötletekkel, abból is egészen nyugodtan gyűjthetnek tippeket. (nevet)

Mire figyeljenek a Szaft ’N Burger versenyzői?

J.J: Legyenek jók az arányok, legyen jól elkészítve, és az alapanyagok, melyek belekerülnek, azok okkal legyenek részei, hiszen azért, mert látta valahonnan, nem kell feltétlenül belekerülnie.  Túlgondolni sem szabad, nem kell egy templomot építeni burgerből vagy halastavat a tányérra, hogy történetet meséljen el. Ha megvan mögötte a koncepció, hogy mi és miért került bele, mindez megfelelő arányban és minőségben elkészítve, akkor ott már nagy probléma nem lehet.

Itt olvashatsz az eseményről! 

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.