Életforma.hu

GASZTRO

Karácsonyi könyvajánló: Magok a konyhában

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Bezselics Ildikó harmadik szakácskönyve a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, ezt ajánlom most figyelmetekbe.

Kép: BOOOK Kiadó

Ami első látásra szembetűnő, az a könyv külső, elegáns megjelenése, hófehér vászon kötése, melynél szebbet mostanában nemigen láttam könyvesbolt polcán. Lehet azon vitatkozni, hogy ha egy szakácskönyvet arra szánunk, hogy a konyhában forgassák, használják, mennyire praktikus egy ilyen vakítóan fehér, dombornyomott vászon borító, de azon biztosan nem lehet vitatkozni, hogy a könyv csodaszépre sikerült. És ez igaz a külső megjelenésére éppúgy, mint a könyvbéli fotókra.

A szerző több mint két évvel a megjelenés előtt kezdte el írni a könyvét. Azon törekvéséből született a könyv, hogy helyreállítsa saját megingott egészségét. Ezért fordult érdeklődése a gyógyító táplálkozás felé, és bár egy sikeres gasztrobloggal, és két másik szakácskönyvvel a háta mögött nem valószínű, hogy új alapanyagokat fedezett volna fel, mindenesetre elkezdett velük kísérletezni.Hüvelyeseket, olajos magvakat, gabonaféléket és álgabonákat próbált ki, és ezek hatására egészségügyi állapota javulni kezdett. Közben egy teljes év telt el, ami alatt megszületett három könyv, egyenként 66 új recepttel. Ennek első darabját, a hüvelyesekkel foglalkozót kaptuk nemrégiben kézhez. Aztán  belépett a történetbe Antal Balázs, akinek formatervezett edényeiben Ildikó az elkészült ételeket tálalta, majd csatlakozott a csapathoz  Tóth Milán, aki az előző könyvek fotóit is készítette. Persze szükség volt kiadóra, gasztronómiai és dietetikai szakértőre, művészeti vezetőre és asszisztensekre. Minden poszton neves szakember kísérte Ildikó könyvét a kiadás felé vezető útján. Az ételek - és a fotók - mindössze három nap alatt készültek el, mígnem elindulhatott a nyomdai munka, aminek eredményeként az első gondolattól számított két év múlva a könyvesboltokba került a könyv. Ez ugyan némiképp hosszabbnak tűnik, mint az átlagos idő, de jó, hogy volt idő kiérlelni mindent a könyvben, letisztult, értékes darab került ki a nyomdából.

Talán az olvasókat  jobban érdekli a folyamat, ahogy egy könyv létrejön, mint az arról beszámolót író véleménye, hiszen az csak egy a sok közül. Az olvasó a külső megjelenés és az első benyomások után teszi kosarába a könyvet, majd megalkotja a maga véleményét a könyvről.

A magam részéről különösen ajánlom ezt a szakácskönyvet azoknak, akik hajlandóságot éreznek magukban a változáshoz, az étrendjük ésszerű megreformálásához és ahhoz, hogy napi szinten tegyenek valamit a saját egészségükért. A hüvelyesek mindig kéznél vannak, olcsóak, ezért talán kicsit lesajnálóan tekintünk rájuk, holott sokkal kiemeltebb figyelmet érdemelnének annál, mint amit kapnak. Izgalmas, és cseppet sem szokványos ételeket készíthetünk belőlük, melyhez Bezselics Ildikó könyve kiváló inspiráció.

Kedvenc fotó: Köményes, joghurtos borsóleves

Kedvenc recept:  Paradicsomos babragu krémes polentával

 

 

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.