Életforma.hu

GASZTRO

Keszthelyi, békéscsabai és gyulai receptek

Sokan megnyalják mind a tíz ujjukat, amikor jól lakottan felállnak a vidéken élő nagyi asztalától. Minden tájnak megvannak a jellegzetes ízei, ételei. Ezúttal keszthelyi, békéscsabai és gyulai recepteket gyűjtöttünk össze.

Keszthelyi paradicsomos húsos káposzta

Hozzávalók: 50 deka savanyú káposzta, 1 kiló húsos sertéscsont (tarja- vagy karajcsont, császárvégdarab), 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 15 deka paradicsompüré, 30 deka vöröshagyma, 1 kiskanál darált pritaminpaprika, 2 babérlevél, 1 kiskanál frissen őrölt bors, 1 kiskanál őrölt kömény, 2 kiskanál pirospaprika, pici majoránna, kakukkfű és borsikafű, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj.

Elkészítése: a szálirányban összevágott, 1 evőkanál olajon megfuttatott vöröshagymával a húsos csontdarabokat a kiáztatott káposztával feltesszük főni. Rárakjuk a paradicsomot, a paprikát, a fűszereket, a fokhagymát, a babérleveleket és a darált pritamint is, és kevés vízzel felengedjük. Addig főzzük, amíg a húsos csontok a félig főtt állapotot el nem érik. Hozzáadjuk a paradicsompürét, s ha kell, pótoljuk az elfőtt levet vízzel. Ha a hús és a káposzta puha, rántást készítünk, amibe piros őrölt paprikát teszünk. A berántott levest készre forraljuk, ha kell, utánaízesítünk (Zámbó Tibor mesterszakács receptje.

Békéscsabai cigánka

Hozzávalók: 30 deka darált sertésmáj, 30 deka ízesített csabai kolbászhús, 1 tojás, 10 deka darált abált szalonna, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 10 deka főtt rizs, só, ízlés szerint.

Elkészítése: az alapanyagokat összekeverik, és a tölteléket a háj hártyájába tekerve, felgöngyölve - töltött káposzta nagyságú, de laposabb - táskákat készítenek. Ezeket zsiradékban kisütik, és hagymás tört krumplival tálalják.  

Csabai hagymás sült vér

Hozzávalók: 3-4 liter disznóvér, 2-3 kiskanál őrölt bors, 2-3 evőkanál zsír, 3 közepes fej hagyma, só. Elkészítése: a friss vért félreteszik megaludni. Ezután feldarabolják, és babérleveles vízben félig megfőzik ("megabárolják"). A zsírban megpirított, apróra vágott hagymába beleteszik a kisebb darabokra vágott vért. Fedő alatt, sóval, borssal ízesítve összesütik, friss kenyérrel kínálják.  

Corvin János tárkonyfüves levese a gyulai farsangi Reneszánsz bálról

Hozzávalók: fél-fél kiló szarvas- és vaddisznócomb, 10 deka zsír, 10 deka vöröshagyma, 2-3 deka fokhagyma, 15-15 deka sárgarépa, zöldség és zeller, 2 deci tejföl, 10 deka citrom, fejenként egy-egy 40 dekás cipó, só, tárkony, kakukkfű, lestyán ízlés szerint.

Elkészítése: a zsiradékban megfonnyasztják a finomra vágott vöröshagymát, beleteszik a zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott vadhúsokat. Szakaszosan párolják, ízesítik, fűszerezik, majd ráhelyezik a karikára vágott répát és zöldséget, valamint a kockára vágott zellert. Ha a húsok puhára főttek, felöntik forró vízzel, cipók belével sűrítik, tejföllel dúsítják, a citromlével fokozzák pikáns ízét, végül a "kibelezett" kenyérben tálalják (Prohászka Béla gyulai mesterszakács receptje).

Jó étvágyat!

 


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.