Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok a Zöldveltelini és a Rizling nyomában. Egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriába. A helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst. Most mutatok néhány tippet!
Wachau, Ausztria talán leghíresebb borvidéke, az UNESCO világörökség része. A jobbára teraszos szőlőskertek a Dunára néznek és számos kerékpárút, mint az EuroVelo 6, azaz a Duna menti kerékpárút szeli át a vidéket. Várak és kastélyok, valamint számos borozó érintésével fedezhetjük fel környéket, és kóstolhatjuk meg a méltán híres rizlingeket. A bencés rendi melki apátság évszázadokon át gyűjtögetett könyvtárát érdemes megtekinteni, valamint Dürnsteinban, a több mint 300 éves Domäne Wachau borászatnál egy kóstoló alkalmával megtudhatjuk, milyen szigorú minősítési kritériumok alapján készülnek ott a borok. Október 19-ig szombatonként a pincét is meg lehet tekinteni a 14 órakor tartott vezetés alatt. Rendezvénytipp: Spitzi Borősz – szeptember 27. és október 13. között a település borászai megnyitják pincéiket.Retz települése egy igazi gyöngyszem a Weinviertelben, azaz a bornegyedben. Rendkívül gazdag kerékpárút hálózattal rendelkezik a település, a bringások egyik kedvence a Weinviertel DAC kerékpárút, mely szinte végig dűlők között vezet, ahol számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és kóstolásra. Retz festői főterén a velencei reneszánsz stílusban épült Verderber-ház, valamint a barokk és biedermeier épületek között úgy érzi az ember, mintha a múltban járna. A városka még a föld alatt is tartogat látnivalót, hiszen ott található az az élménypince, amely 21 km hosszú és 30 méter mély járataival Közép-Európa legnagyobb borospincéje. A működő szélmalmot és az Althof Retz szállodát szintén a város jelképeként tartják számon. A szeptember 27. és 29. között rendezett szüreti felvonuláson, a főtéren álló két szökőkútból ingyen fehér és vörösbort is kóstolhatnak a borkedvelők.
Kép: László Márta
Bámulatos ízvilággal dicsekszik az a pestó, amit a minap kóstolhattam egy turisztikai újságírótalálkozón, Szentgotthárd egyik legelegánsabb termálszállodájában. Aki odalátogat, máris ízelítőt kap a környékből! Mi másból is készülhetett volna a vendégváró alapja, mint az ősz slágeréből, a tökből! Ezt a kis finomságot minden szobába bekészítik. Jó a délutáni teához vagy a reggeli kávéhoz! Szerintem az otthoni, esti traccspartihoz vagy kártyázáshoz is egyszerűen remek! Persze, hogy elkértem nektek a Gotthard Therme séfjének receptjét! Fogadjátok szeretettel!
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.