Életforma.hu

GASZTRO

Könnyen elkészíthető különleges keleti húsos receptek

Akik ismerik és szeretik a keleti konyha ízeit, azok tudják, hogy a Ton Katsu vagy éppen a Tori karage nem valamilyen harcművészet furcsa kifejezései. Könnyen elkészíthető húsok, szárnyasok receptjeit ajánljuk most!

Ton Katsu – rántott szelet káposztával

Hozzávalók: 8 szelet sertéscomb, 1 kiló fejes káposzta, 2 deci ketchup, 2 deci Worcester-mártás, 2 deci szójaszósz, 20 deka liszt, 20 deka zsemlemorzsa, 2 tojás, olaj.

Elkészítése: a káposztát vékony csíkokra gyaluljuk, a ketchupot, a Worcester-mártást és a szójaszószt összekeverjük. A combszeleteket a szokásos módon – lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva – bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük. A kisült hússzeleteket tálra rakjuk, melléhelyezzük a legyalult káposztát, amelyet leöntünk a mártással.

Tori karage – „rántott csirke japán módra

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt fokhagyma, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 nori algalap, 3 evőkanál kukoricakeményítő, só, bors.

Elkészítése: a kicsontozott csirkecombokat apró darabokra, az algalapot – ollóval – kis csíkokra vágjuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekeverjük, majd mintegy egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Utána kiszedjük a csirkedarabokat, és forró olajban aranybarnára sütjük. Vékonyra szelt citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

Sukiyaki – húsfondü

Hozzávalók: 80 deka marhabélszín, 1 póréhagyma, egy kisebb kínai kel, 20 deka shitake gomba, 20 deka leveles paraj, 25 deka szójababcsíra, 20 deka üvegtészta, 2 deci szójamártás, személyenként 1-1 tojás, 4 evőkanál rizsbor, 2 evőkanál cukor, 5 deka olaj, 25 deka bambuszrügy.

Elkészítése: a bélszínt nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd egy tálra rakjuk. A póréhagymát és a kínai kelt vékony csíkokra vágjuk, a parajt megmossuk, a tésztát néhány percre forró vízbe áztatjuk, a gombát is leforrázzuk. A mártáshoz a szóját elkeverjük a rizsborral és a cukorral, egyszer felforraljuk, és tálkákba töltjük. Az asztalra tesszük a fondükészüléket, s köréje helyezzük a hozzávalókat. A serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, a hússzeleteket, valamint a zöldségeket folyamatosan kevergetve gyorsan megpirítjuk benne, majd kiszedve meglocsoljuk őket a mártással. Melegen fogyasztjuk, zöldteát vagy rizsbort tálalva mellé.

Jakitori – nyárson sült csirke

Hozzávalók: 1 csirke combjai, melle, zúzája és mája, fél-fél deci rizspálinka és szójaszósz, 1 kiskanál barnacukor, őrölt bors, gyömbér.

Elkészítése: a húsokat kicsontozzuk, majd a zúzával, májjal együtt felkockázzuk, és nyársra húzzuk. Páclevet készítünk a pálinkával, szójával, cukorral, borssal és gyömbérrel, amellyel folyamatosan kenegetjük a nyársra húzott húsokat, és grillen készre sütjük.

Hai-Shu-Shiki csirke – csirkemellek citromos-birsalmás-szilvás mártásban

Hozzávalók: 4 kisebb csirkemell, 1 deci szaké, 30 deka szilva, 3 kisebb birsalma, 1 citrom, 1 kiskanál szójaolaj, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, cukor a szószhoz.

Elkészítése: a meghámozott birsalmát kis kockákra vágjuk, citromlés vízbe tesszük. A szilvák bőrét – előbb forró, majd hideg vízbe mártva – lehúzzuk, majd kimagozzuk. A birsalmát és a szilvákat edénybe helyezzük, vizet öntünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöket, és 1,5 evőkanál cukorral puhára főzzük. A főzővízből 1,5 decit kiveszünk, és félretesszük. A gyümölcshúsokat összetörjük, majd belereszelve egy fél citrom héját addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és kivajazott sütőedényben rózsaszínűre átsütjük. Ha kész, aláöntjük a szakét, majd felengedjük a félretett gyümölcsfőzőlével. Beleteszünk még egy kis citromhéjat és a szójaolajat, majd lassú tűzön lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. A húst tálra tesszük, és a gyümölcsös mártással, valamint párolt rizzsel kínáljuk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.