Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg csülök, lehetőleg füstölt
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés csombor (borsikafű)
- néhány babérlevél
- 1 szál házi füstöltkolbász
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 3 ek tejföl
- 1 ek liszt
- kevés örölt pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
A hagymát csíkokra vágom. A fokhagymát szétnyomom. A csülköt felkockázom, a kolbászt felkarikázom. A káposztát megvagdosom, hogy ne legyenek hosszúak a szálai.
TIPP!
A csülök ls, a kolbász is enyhén sós, tehát a végén előbb kóstold meg, és csak akkor adj hozzá sót, ha kell!
Ha túl savanyú, kicsit átöblítem, majd bő vízben felteszem főni. A felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a csombort és néhány babérlevelet hozzáadva addig főzöm, amíg a hús is majdnem megpuhul. Beleteszem a felkarikázott vagy hasábra vágott zöldségeket. Néhány perc után hozzáadom a felkarikázott kolbászt. A főzőléből keveset kiveszek, azt tejföllel, liszttel csomómentesre keverem, majd behabarom a levest. Kevés őrölt pirospaprikát és borsot is teszek a levesbe, és ha szükséges, sózom is. Tejföllel, friss kenyérrel tálald!
Óvári sertéskarajom
A legsokoldalúbb húsfajtánk a sertéskaraj, mert bármit készíthetünk belőle – feltekerve, sütve, rántva…, ahogy a család szereti. Ez egy picikét bonyolultabb recept, viszont rendkívül laktató. Cinkotai barátnőmnek van egy nyári konyhája, abban eredeti sparheltja. Ezt a fogást, ő ilyenkor kint süti! Valami isteni!