Életforma.hu

GASZTRO

Lekváros derelye magbundában

A lekváros derelye alighanem mindenki kedvenc ételei közé tartozik, de ha eddig nem is volt így, ha elkészítjük ezt a zabpehelylisztből készült változatot, egészen biztosan bele fogunk szeretni.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók

1/2 kg főtt, tört krumpli

20 dkg zabpehelyliszt 

1 tojás / vagy tojáspótló

1 kávéskanál só 

Őrölt eritriol vagy nádcukor vagy kókuszcukor 

1 mokkáskanál fahéj 

1 csésze kesudió vagy dió vagy mandula

Tetszés szerinti lekvár a derelyék töltéséhez.

Elkészítés

1. Főzzük meg héjában a krumplit, és megtisztítás után nagyon alaposan törjük össze. Igyekezzünk, hogy minél kevesebb krumpligöböcske maradjon benne.

2. Várjuk meg, amíg kihűl a tört krumpli. A tört krumplit előző nap is elkészíthetjük.

3. Őröljük meg robotgépben a magot, amelyet a derelyék bundázásához használunk. A képen látható derelyék dióbundásak, de nagyon finom kesudiós bundában is.

4. A kihűlt krumplit, a zabpehelylisztet és a tojást alaposan keverjük össze, ha túlságosan puhának és ragadósnak éreznénk, keverjünk még hozzá pici lisztet.

5. Lisztezett kézzel, egy liszttel meghintett tálcára lapogassunk kör alakú, tenyérnyi átmérőjű lapocskákat.

6. A lapocskáink közepébe tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt, majd hajtsuk a tésztákat derelyeformára.

7. Míg a derelyéket készítjük forraljuk fel a vizet, amelybe teszünk egy kávéskanál sót.

8. Tegyük a derelyéket a forrásban lévő vízbe, de ne mindet egyszerre, inkább két-három részletben főzzük ki, nehogy összeragadjanak.

Amikor felúsznak a víz tetejére, még fél percig főzzük tovább őket, szűrőkanállal vegyük ki őket a vízből, és egyenesen a darált magkeverékbe dobjuk bele, kicsit rázogassuk, gyengéden forgassuk meg őket. A zabpehely lisztből készült tészta sérülékenyebb, mint a hagyományosan készült búzalisztes párja, gyengéden kell vele bánni.

9. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Kép: Kandikó Éva

 

 

Ez pedig itt egy gyönyörűséges túrógombóc, zabpehellyel készült, nem darával, így inzulinrezisztensek, cukorbetegek is fogyaszthatják. Receptért kattints a képre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.