- 50 dkg liszt
- 35 dkg darált töpörtyű
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 kk porcukor
- 3 dkg élesztő
- 3 tojás
- 10 dkg zsír
- 1 kk só
Egy deci, picit cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a lisztet 1 egész tojással, egy kevés sóval, az élesztős tejjel és a zsírral. Jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha már majdnem rétestészta szerű az állaga. Kinyújtjuk 1-1,5 centi vastagságúra, és egyenletesen rákenjük a töpörtyűt. Félóránként hajtogatjuk, és pihentetjük háromszor. Ettől lesz a tésztánk gyönyörű, leveles! A harmadik pihentetés után kinyújtjuk körülbelül 2 cm-es vastagra, a sodrófa segítségével bevágdossuk a tetejét, tojással megkenjük, és kiszaggatjuk. Közepes tűzön (170-180 fokon) megsütjük. Gyönyörű leveles pogácsát kapunk! Jó átvágyat!
A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot – ez a története ennek az őrölten jó receptnek.