Ma tojással, spenóttal és gombával élvezzük a kávét
A Lavazza a konyhaművészei szerint a kávé nemcsak ital formájában fogyasztható, hanem édes és pikáns ételek alkotórésze is lehet. Ez a különleges recept, - amely tojással, spenóttal és gombával készült - is bizonyítja, hogy bizony lehetséges a kávét másképpen is élvezni.
A Lavazza Oktatóközpont 25 éve tanítja a kóstolási technikákat és dolgozik a kávékultúra elterjesztésén. 1998-ban külön termékkísérleti divíziót hozott létre, amely folyamatosan kutatja a kávé élvezetének és értelmezésének új módjait, többek között egészen különleges receptekkel is kísérletezik. Ez a recept is bizonyíték erre!
HOZZÁVALÓK 4 főre
4 adag eszpresszó (a legjobb Lavazza Crema e Gusto vagy Lavazza Qualità Rossa)
Kép: Lavazza
300 g tuskó gomba (más hasonló fajta is jó)
300 g csiperkegomba
300 g róka gomba
2 sallotta hagyma
1600 g friss spenót
4 tojás
200 g vaj (jó minőségű)
só és bors
A szószhoz
400 g csiperkegomba
80 g vaj
400 ml tej
só és bors
ELKÉSZÍTÉS (Elkészítési idő 1-1,5 óra)
Apróra vágjuk össze a hagymát és szeleteljük fel mindhárom gombafajtát. A vajat lassan melegítsük fel egy serpenyőben, az apróra vágott hagymát tegyük bele és lassú tűzön pirítsuk meg. Adjuk hozzá a szeletelt gombát és 6-7 percig dinszteljük. Amikor a gomba és a hagyma kész, öntsük hozzá a lefőzött, kész kávét és óvatosan keverjük össze. Egy másik serpenyőben vajon dinszteljük meg a spenótot, sóval, borssal ízesítsük. Közben készítsük el lágy tojást: Kb. 4 perc alatt főzzük meg a tojásokat, majd folyó víz alatt szedjük le a héját úgy, hogy a tojások fehérje egyben maradjon és ne sérüljön. (Adhatunk a forrásban lévő vízhez egy csipet durva sót és ecetet, így könnyebben le lehet szedni a tojáshéjat.)
MÁRTÁS
Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a csiperkegombát, és kb. 5 percig pirítsuk. Öntsük hozzá a tejet, sóval és borssal ízesítsük, majd kicsi hőfokon lassan 6-7 percig főzzük. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis vizet. Amikor a gomba szinte teljesen magába szívja a tejet és megfő, kézi mixelővel turmixoljuk össze, hogy egy lágy, krémes szószt kapjunk.
Spenótos, sonkás, gombás pizza
Ha szeretsz pizzát rendelni, akkor annál csak az a jobb, ha Te csinálod az egészet. Friss, kreatív és nagyon finom fogás, amit tök jó a családdal összehozni.
TÁLALÁS
A tálalás nagyon fontos része az étel elkészítésének, a fotó ebben segítségünkre lehet! A csiperkegomba mártást öntsük a tányérra, majd a közepébe öntsük a spenótos szószt egy kis mélyedést készítve a tojásnak. Rendezzük el a gombát a mélyedés körül, borssal és egy kis olívaolajjal ízesíthetjük. Óvatosan helyezzük bele a tojást!
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.