Életforma.hu

GASZTRO

Magyarország Tortája 2021: mutatjuk a döntős tortákat

Tizenötödik alkalommal hirdették meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén is különleges torták jutottak be a döntőbe, több zöldséges ízű torta verseng az Ország tortája címért. Te kire szavaznál? Mutatjuk a tortákat!

Foto: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületet nemrég hozta nyilvánosságra a 2021-es évi "Magyarország Tortája" indulóit, akik közül a győztes elnyerni majd a "Magyarország Tortája" címet és augusztus 20. után a cukrászdákban megkóstolható lesz a nyertes torta.

Idén egy új alkategóriával is bővült a verseny. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával 2021. évre az Ipartestület meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája lesz.

Az idei tortáknál favorit volt az eper, a mák, és a kávé, de olyan új zöldséges ízek is bekerültek, mint a cékla, rebarbara és a paprika. Sőt! A tejföl, mint a magyar gasztronómia egyik jellegzetes alapanyaga is helyet kapott egy-egy tortában. Újdonság volt, hogy idén nem csak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is.

Az "Egy a Természettel" versenyben az alábbi öt alapanyagból legalább egyet felhasználni: áfonya, csipkebogyó, mogyoró, bodza, gesztenye. 

Íme a döntőbe jutott torták:

Magyarország Tortája verseny:

Arany Ribiszke  – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)

Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)

Szabacsi Rubató  – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)

Őszi Pitymallat  – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)

Egy a Természettel verseny:

Nimród – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)

Kikelet – Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu)

Hunyadi Huszár História – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

Csodaszarvas – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)

Erdei kisvasút – Sulyok Ágoston (Mészáros Cukrászda, Szombathely)

 

Itt meg is nézheted a tortákat!

Magyarország Tortája 2021. – Íme a döntős torták

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi,...

Közzétette: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – 2021. május 12., szerda

 

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat az Ipartestület bemutató műhelyében, élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Szerinted ki lesz a befutó idén? Te kire szavaznál? 

Még több tortát itt találsz:

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.