Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 és ½ ek olaj vagy 2 dkg zsír
- 2 dkg liszt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- 1 dl tejfel
- babérlevél
- tárkony
- ecet
- só
Elkészítés:
A lencsét egy nappal korábban be kell áztatni vízbe. Ezt másnap leöntjük, és feltesszük főni 2 liter vízbe. Mehet bele a babérlevél és a tárkony is. Amikor már félpuha a lencse, hozzáadjuk a hosszúkásra vágott répákat. A zsiradékból, az apróra vágott hagymából világos színű, paprikás rántást készítünk, és berántjuk a levest. Végül ízesítsük pici cukorral, ecettel. Az egészet nagyon feldobja egy kis füstölt csülök, szalonna vagy köröm! Jó étvágyat, jó egészséget és vidám gazdagságot!
Tejfölös lencsesaláta almával és zellerrel
A lencse azon télen fogyasztott ételeink egyike, ami kitűnő vitamin- és ásványi anyag forrás, immunerősítő, szabadgyök megkötő tulajdonságokkal bír. Fogyasszunk belőle minél többet!