Hozzávalók:
- 1db gyöngytyúk melle és két combja (a máján kívül már úgyis minden a levesben van, nem?:))
- 2-3 db gyöngytyúk- vagy csirkemáj
- 3 db friss, vagy annak megfelelő szárított zsályalevél
- 3 szelet húsos füstölt szalonna
- 4 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- ¼ szál póréhagyma
- 1 db közepes grapefruit
- 1 tk liszt
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A friss zsályaleveleket megtisztítjuk. A májakat lisztben megforgatjuk. Egy szelet szalonnát apró kockára vágunk. A gyümölcsöt megpucoljuk, és úgy kivesszük az ereit, hogy csak maga a hús maradjon. Azt is kicsi darabokra vágjuk. A gyöngytyúkot alaposan sózzuk, borsozzuk. És most azt gondolod, na ebből mi lesz? Ne izgulj! Máris mutatom!
Egy evőkanál olajat felforrósítunk, majd beledobjuk a zsályaleveleket, hozzáadjuk a belisztezett májat, hirtelen kisütjük, szűrőlapáttal kiszedjük, hagyjuk kihűlni, közben megsózzuk, majd apró kockára vágjuk. Előkapunk egy tálat, és belerakjuk a zsályás "kockás" májat, a szalonna-, a gyümölcskockákat és a fokhagymát. Jól összekeverjük. A májas masszával bőven megtöltjük a combok bőre alatti részt, és ugyanígy járunk el a mell bőre alatti részével is. Ha kell fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne másszon ki a csodás massza a zsebekből.
Most jön az én trükköm! Jöhet a cserépedényem, amit persze már előre beáztattam bő fél órára a hideg vízbe. Belepakolom a mellet, a combokat, hozzáadom a maradék olajat és kb 2,5 dl vizet (esetleg fehérbort). Tetejére teszem a kakastaréjra felvágott szalonnaszeleteket. Jöhet rá a karikára vágott póréhagyma, majd az edény teteje. Hideg sütőbe teszem lassú tűzön, majd kb. 30 perc múlva "emelek téten". Közben alá is pislantok, ha kell fordítok a húsokon, végül a tetejét fedő nélkül megpirítom. Ha nincs cserépedény, megteszi a kis jénai vagy tepsi is, de ott nagyon óvatosan kell bánni a hővel, illetve a párával. Ezen edények falában ugyanis nincs ott a "segéderő"! Szaftos, könnyű, ízletes, mediterrán gyönyörűség lesz a végeredmény! Már most szólok, próbáld ki most, mert remek húsvéti fogás lehet nálatok is bele! Jó étvágyat!