Életforma.hu

GASZTRO

Mediterrán gyöngytyúkom cserépben sütve

Azt szokták mondani, hogy a gyöngytyúk csak levesnek jó. Na, ezt most megcáfolom! Itt ez a remek recept, amelyik minden ízében felidézi Olaszországot, és közben finom, szaftos, valami egészen elbűvölő. Kínáld zöldséges rizzsel vagy krumplipürével, nem bánom, csak adj hozzá egy kis könnyű rozét! Ezzel biztosan leveszed szíved hölgyét a lábáról! Miért? Nem ez a cél? Jó étvágyat!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A friss zsályaleveleket megtisztítjuk. A májakat lisztben megforgatjuk. Egy szelet szalonnát apró kockára vágunk. A gyümölcsöt megpucoljuk, és úgy kivesszük az ereit, hogy csak maga a hús maradjon. Azt is kicsi darabokra vágjuk. A gyöngytyúkot  alaposan sózzuk, borsozzuk. És most azt gondolod, na ebből mi lesz? Ne izgulj! Máris mutatom!

Egy evőkanál olajat felforrósítunk, majd beledobjuk a zsályaleveleket, hozzáadjuk a belisztezett májat, hirtelen kisütjük, szűrőlapáttal kiszedjük, hagyjuk kihűlni, közben megsózzuk, majd apró kockára vágjuk. Előkapunk egy tálat, és belerakjuk a zsályás "kockás" májat, a szalonna-, a gyümölcskockákat és a fokhagymát. Jól összekeverjük. A májas masszával bőven megtöltjük a combok bőre alatti részt, és ugyanígy járunk el a mell bőre alatti részével is. Ha kell fogpiszkálóval megtűzzük, hogy ne másszon ki a csodás massza a zsebekből.

Most jön az én trükköm! Jöhet a cserépedényem, amit persze már előre beáztattam bő fél órára a hideg vízbe. Belepakolom a mellet, a combokat, hozzáadom a maradék olajat és kb 2,5 dl vizet (esetleg fehérbort). Tetejére teszem a kakastaréjra felvágott szalonnaszeleteket. Jöhet rá a karikára vágott póréhagyma, majd az edény teteje. Hideg sütőbe teszem lassú tűzön, majd kb. 30 perc múlva "emelek  téten". Közben alá is pislantok, ha kell fordítok a húsokon, végül a tetejét fedő nélkül megpirítom. Ha nincs cserépedény, megteszi a kis jénai vagy tepsi is, de ott nagyon óvatosan kell bánni a hővel, illetve a párával. Ezen edények falában ugyanis nincs ott a "segéderő"! Szaftos, könnyű, ízletes, mediterrán gyönyörűség lesz a végeredmény! Már most szólok, próbáld ki most, mert remek húsvéti fogás lehet nálatok is bele! Jó étvágyat!

 

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.