Életforma.hu

GASZTRO

Még tart a Veganuary, ha te is belevágnál, ez a könyv segíthet

Ha te is fontolgatod a húsmentes életet, akkor még bátran belevághatsz!

Világszerte egyre népszerűbb a vegán életmód. Ha fontolgatod, hogy kevesebb húst fogyassz, még csatlakozhatsz a Veganuary (vegán január) kihíváshoz. A döntésben segíthet Péntek Csaba nemrégiben megjelent, A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló könyve, mely valós képet ad a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt.

A Veganuary előnyei

Tudtad, hogy az emberiség 330 millió tonna húst eszik meg évente? Ez évente kb. 70 milliárd szárazföldi állatot és 1,5 billió vízi élőlényt jelent. Így percenként közel 140 ezer szárazföldi állatot vágnak le. Míg 1 kg marhahús előállításához 15.415 liter vízre, addig ugyanennyi bab/borsó/káposzta termesztéséhez csupán kb. 200 literre van szükség. A világ gabonatermelésének 60-70%-a a haszonállatok etetését szolgálja. Mindeközben a Föld legszegényebb országaiban átlagosan 15 ezer ember hal éhen naponta. Zöldségeket fogyasztani nemcsak egészséges, de bolygónk fenntarthatóságához is jobban hozzájárul.

„Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal.”

Még tart a Veganuary, ha te is belevágnál, ez a könyv segíthet

Péntek Csaba a Luna Blanca Könyvműhely kiadásában megjelent A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló műve mély empátiával, de őszintén válaszol a húsevést illető húsbavágó kérdésekre.

A könyv ­– melyet többek között olyan jeles vegán hírességek ajánlanak, mint Kásás Tamás, Karalyos Gábor és Puskás Peti –, a húsevés kérdéseit magyar nyelven legkomplexebb körbejáró alkotás. Arra vállalkozik, hogy valós képet adjon a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt. Péntek Csaba hosszú évek alapos kutatómunkájával járta körbe a kérdéskört, melyről manapság mindenkinek van véleménye.

Azért írtam ezt a könyvet, hogy segítsek azoknak, akik ma ott vannak, ahol én voltam néhány évvel ezelőtt: húsevők, akik nyitottak tanulni és csökkenteni a húsfogyasztásukat. Pontosan tudom, hogy ezek az emberek sok támadást kapnak a vegetáriánusoktól és vegánoktól, pedig valójában támogatásra és segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy megtehessék az első lépéseket egy egészségesebb, erőszakmentesebb és fenntarthatóbb világ felé

nyilatkozta a szerző, aki néhány éve még maga is húsevő volt.

„Ez a könyv a tökéletes olvasmány azok számára, akik ki szeretnék húzni a fejüket a homokból, nem félnek az igazságtól, és vágynak egy tudatosabb, egészségesebb életre" – vélekedik Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Karalyos Gábor színész szerint a hamburgered ára kézen fogja a kedves Olvasót, és segíti a megértésben, az elfogadásban, az elindulásban”, Puskás Peti énekes pedig hangsúlyozza, hogy „fontos minden olyan könyv, ami rámutat az összefüggésekre, és megmutatja a valóságot, amit álomarcú csomagolások mögé rejtettek el.”

A Veganuary egy éves kihívás, amelyet egy brit nonprofit szervezet működtet, amely a veganizmust népszerűsíti és oktatja azáltal, hogy az embereket a vegán életmód követésére ösztönzi január hónapban. A rendezvény 2014-es indulása óta évről évre nő a részvétel. Tavaly 2022-ben már 620.000 résztvevő vett részt a kihívásban a világ 220 országából, köztük 26 ezren Magyarországról is.

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.