Életforma.hu

GASZTRO

Megvan a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjének győztese!

A nyertes Széll Tamásnak a Tanyasi sült csirke kukorica textúrával fűszer salátával és a Nyelvhalfilé langyos garnéla carpaccio-val, rizottó ropogóssal, répapürével versenyművek hozták meg a győzelmet.


A Magyar Bocuse d’Or Akadémia a Hungexpón, a mai napon a HOVENTA nemzetközi szálloda-, vendéglátóipari és gasztrotechnikai szakkiállítás keretében rendezte meg a Bocuse d’Or hazai döntőjét. A világ legrangosabb nemzetközi szakácsversenyének hazai győztese Széll Tamás, az Onyx étterem sous-chefje lett, így ő képviselheti hazánkat az európai selejtezőn Brüsszelben jövőre. A versenyhez szükséges alapanyagokat, köztük a doveri nyelvhalat, valamint a szabad tartású csirkét is a METRO Kereskedelmi Kft. biztosította a döntősök számára.

 

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Bocuse d’Or szakácsbajnokság honosította meg először Európában, majd az egész világon azt a fajta versenyzést, ahol az indulók a világ legnagyszerűbb chef-zsűrije előtt készítik el adott időre a versenymunkájukat. Ahogyan a selejtezőkön, a mai döntőn is 5 óra 35 perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy a legaprólékosabb részletességgel alkossák meg versenyműveiket: egy halételt a doveri nyelvhalból, valamint egy húsételt a szabad tartású csirkéből.

 A versenyműveket olyan szaktekintélyek zsűrizték, mint Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, Vomberg Frigyes oktató, Nyíri Sándor ’Szása’, az Arany Kaviár tulajdonosa, Litauszki Zsolt chef-tanácsadó, valamint a zsűri elnöke, Christian Meyer, aki több mint húsz éven át volt a Michelin-kalauz főállású inspektora.

 

A magyar Bocuse D’Or döntőt Széll Tamás, a Michelin csillagos Onyx étterem sous-chefje nyerte. A versenyen Rácz Krisztián segítette. A 29 éves Széll Tamás a két fő alapanyagból a következőket alkotta: ’Nyelvhalfilé langyos garnéla carpaccio-val, rizottó ropogóssal, répapürével’, valamint ’Tanyasi sült csirke kukorica textúrával, fűszer salátával’. Az Onyx sous-chefje az elmúlt években már többször nyert rangos elismeréseket szakácsművészetével. Elmondása szerint folyamatosan követi és alkalmazza a legkorszerűbb technológiákat, eszközöket, irányzatokat és természetesen sokat kísérletezik. Amikor teheti, szakmai kurzusokon is részt vesz. Pályafutásának egyik legjelentősebb elismerése idén érte, hiszen márciusban az Onyx megkapta első Michelin csillagát, a másik minden bizonnyal a most nyert döntő, melynek köszönhetően ő képviseli majd Magyarországot a Bocuse D’Or európai selejtezőjén.
„A verseny alapítójának, Paul Bocuse-nak, a nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakjának célja és hitvallása, hogy a minőségi, friss nyersanyagokból esztétikus és gazdag ízvilágú ételeket készítsen. Ebben a szellemben minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a versenyzőknek itthon és világszerte is a legfrissebb és legjobb minőségű alapanyagokat biztosítsuk, csak úgy, mint a professzionális partnereinknek áruházainkban nap mint nap” – mondta el a döntőn Haász Ákos, a METRO Kereskedelmi Kft. gasztronómiai vevőcsoport vezetője


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.