Rendszeresen hallunk történeteket vegánná vált hentesekről – ám ennek a fordítottja is egyre gyakrabban fordul elő. Az igazi hentes munkájának ugyanis az állatok tisztelete is fontos része – ellentétben a nagyüzemi élelmiszeriparral. Erre tanít többek között a History új sorozata, a The Butcher: Hentesek harca.
Hentesnek lenni első pillantásra nem vegánoknak vagy vegetáriánusoknak való szakma, sőt, olykor olyan hentesekről is olvashatunk, akik munkájuk során válnak a húsmentes életmód hívévé. Az elmúlt másfél évtizedben azonban egy ezzel ellentétes trend is megfigyelhető volt az Egyesült Államokban. Az amerikai sajtó egyre több olyan hentesről számol be, akik a vegán vagy vegetáriánus életmódot hátrahagyva vágtak bele a húsfeldolgozásba.Azért lettek hentesek, amiért korábban elutasították a húsevést: az állatok tisztelete miatt. Míg a keményvonalas állatvédők szerint egy állatnak sem szabad elpusztulnia emberi élvezetek miatt, ők úgy gondolják, hogy a hentesmesterség életben tartása az igazi alternatívája az állatokat gyakran kegyetlen körülmények között tartó, az erőforrásokkal pazarló, óriási ökológiai lábnyomot hagyó nagyüzemi állattartásnak és élelmiszeriparnak. Ők alkotják az „etikus hentesek” közösségét, akik szabadon és jó körülmények között tartott, természetes takarmányon nevelt állatokat vásárolnak helyi gazdálkodóktól, és azokat humánus módon vágják le és dolgozzák fel. És ha drágábban is értékesítik a végterméket, vásárlóik jobban járnak, ha valamivel kevesebb, de jobb minőségű és egészségesebb húst fogyasztanak.Hasonló elveket valló hentesek alkotják a zsűrit és a mezőnyt a The Butcher: Hentesek harca című vetélkedőben is. A History műsora nemcsak látványos show, de egyúttal tisztelgés a hentesek ősi, de a nagyüzemi élelmiszeripar miatt lassan eltűnő mestersége előtt.
A sorozat epizódjaiban négy-négy hentesmester száll versenybe egymással éles késsel és egyedülálló tudással. Közben olyan feladatokat kell megoldaniuk, mint egy bölény felbontása az amerikai indiánok által használt tomahawkkal vagy azonos súlyú hússzeletek előállítása mérleg nélkül. Akik nem esznek húst, megtudhatják a műsorból, hogy egy igazi hentes számára alapvető a tányérunkra kerülő állatok tisztelete. Akik pedig esznek, de nem tudják, hogyan lesz egy levágott marhából ízlésesen steakszelet, betekintést nyerhetnek e nagy tudást igénylő és nem ritkán veszélyes szakma rejtelmeibe és történetelmébe.
A The Butcher: Hentesek harca augusztus 22-én, csütörtökön 21:00-kor debütál a Histrory-n.
Kép: egeszsegvar.hu
Fontolgatod, hogy átállj a nyers étrendre, de nem tudod, hogy kezdj bele? Fontos számodra a környezetvédelem? Érdekel, hogy mi fán teremnek a vegán kozmetikumok? Szeretnéd tudni, hogy mik a legújabb orvosi ismeretek a növényi alapú táplálkozásról? Akkor téged is vár a Vegetáriánus Fesztivál.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.