A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.
Íme a tippek, amikért garantáltan hálás leszel Hugh-nak:
Írj bevásárlólistát – Rengeteg pénzt kidobunk az ablakon, csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írj listát és ragaszkodj hozzá a boltban is!
Vedd meg a neten – Ma már rengeteg webshop kínálatából válogathatsz, és kisebb eséllyel csábulsz el, mintha a polcok között korzóznál.
Fagyaszd le – Ha tudod, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyaszd le.
Használd fel a maradékokat – Dobd fel a rántottát a hűtő alján lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.
Főzz néha „túl” sokat – A levesből, szószokból, húsételekből fogyassz annyit, amennyi jól esik, a többit fagyaszd le. Később hálás leszel magadnak a gyors ebédért, amit csak kiemelsz a fagyasztóból.
Pakold ki a kamrát – Minden élelmiszert, amire nincs szükséged, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozd el vagy ajánld fel rászorulók számára.
Hugh Fearnley-Whittingstall, Kép: Hulladék nélkül - Spektrum
Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage sorozatok után ezúttal a legújabb, „Hulladék nélkül” című műsorában, meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Csak ő lehet az, aki egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Emellett pedig a fentiekhez hasonló tanácsokkal szolgál mindazok számára, akik hozzá hasonlóan, tudatosan kívánják kezelni ezt a „piszkos” kérdést, illetve pénzt és ételt szeretnének megtakarítani. A „Hulladék nélkül” című kétrészes műsor premierje július 17-én 18 órakor lesz a Spektrumon.
Csak úgy fújja a füstöt a Mártrában
Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel a legszennyezőbb szénerőművek listáján. A jelentés tartalmát egészségügyi szakértők is megerősítették. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés világszerte milliók haláláért felelős. Itt olvasd az elképesztő részleteket!
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.