Életforma.hu

GASZTRO

Nem mindegy, mit kortyolgatunk

Bármilyen hihetetlen, a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják, évi 12 kg/főt tudnak meginni. De a magyarok 85 százaléka is iszik napi rendszerességgel kávét, s az utóbbi időben már nem csak reggel és ebéd után, hanem szinte egész álló nap. Nézzük, leginkább miket kortyolgatunk?

Espresszó: rövid fekete kávé, leginkább kotyogós műfajban, kb. 30-35 mililiternyi boldogság

Ristretto: egy hörpintésnyi erős fekete, ütősebb, mint az espresso, mert csak 20-25 mililiter

Doppio: dupla espresszó, azaz dupla kávé dupla mennyiségű vízzel lefőzve

Bulletproof coffe (golyóálló kávé): frissen főzött reggeli kávé sózatlan vajjal és kis kókuszolajjal ízesítve főleg azoknak, akik felkelés után nem reggeliznek, s energiát nyernek belőle.

Elég nagy a kávévariációk száma. Fotó: depositphotos.com

 

Flat white: a neve kacinfántosabb, mint a kávé, pedig csak sima eszpresszó kis tejhabbal

Capuccino: az olaszok csak délelőtt isszák a tejeskávéjukat, melyben kicsivel több a tej, mint a kávé

Café au lait (párizsi tejeskávé): a dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak, és széles szájú bögrében szervírozzák, hogy bele lehessen mártogatni a lágy croissont-t vagy a ropogós bagettet

Bécsi kávé: némi felolvasztott csokoládé tejszínnel vegyítve, erre kell a kávét ráönteni, felhabosítani, majd némi tejszínhabbal megfejelni

Frappé: az eredeti változat instant kávéval készült, de az igazán ínyencek főzött, lehűtött kávéval szeretik, s mindössze jéggel fogyasztják. Megint mások szirupokkal, fagylalttal, reszelt csokoládéval ízesítik

Café freddo: az olaszok jegeskávéja. Darált jeget teszünk a pohárba, ráöntjük a már hideg eszpresszót, aki szereti, cukrot is tegyen bele

Latte: egy harmad rész eszpresszóra két harmad rész gőzölt tejhabot csúsztatunk

Latte macchiato (foltos tej): épp csak egy foltnyi kávét pöttyintenek a tejhabba

Sokan összekeverik a capuccinót a melange-zsal. Fotó: depositphotos.com

 

Melange (wiener melange): kávé és tej fele-fele arányban elkeverve, a tetején tejhabbal. Így lesz háromrétegű: átlátszó üvegpohárba öntsünk annyi hideg tejet, amennyi kávét lefőztünk, majd óvatosan, a pohár szélénél ráöntünk. Végül az előre felhabosított meleg tejhabot rákanalazzuk

Cafe crema: nagy nyomású kávéfőzőben készített kávé, aminek a tetején épp ezért finom krémréteg alakul ki, de csak enyhén vagy közepesen pörkölt kávéból finom

Finn speciális kávé: a kávé aljára juustoleipä sajtot tesznek, majd a tetejét is megszórják vele

Amerikai hosszú kávé: nagyobb mennyiségű vízzel lefőzött kávé, amely nem olyan erős, ezért hosszan lehet kortyolgatni

Ír kávé: whiskey-vel meglöttyintett fekete kávé

Diplomata kávé: előmelegített pohárba tojáslikőrt teszünk, ráöntjük a kávét, a tetejére tejszínhabot kanalazunk, majd megszórjuk kakaóporral

Kávélimonádé (Mazagran): portugál finomság. Egy üvegben két csésze eszpresszó némi friss citromlével, tört jéggel, cukorral és rummal összekeverünk, majd magas falú üvegpohárban, esetleg citromkarikával díszítve szervírozzuk

Café corretto: némi grappával vagy brandyvel megbolondított eszpresszó

Kép: Starbucks

Ismét összemérték tudásukat egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc hazai baristái, hogy újragondolják a kávézás élményét. Olyan finomságokat kellett készíteniük, amilyeneket kis gyakorlással bárki elkészíthet otthon is. Tuncsi fagyis kávéja pillanatok alatt kész egy finom grillebéd frissítő lezárásaként.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.