Életforma.hu

GASZTRO

Olaszország lenyűgöző ízei

A tiramisu, a tésztaételek és a pizza, ami általában eszünkbe jut, ha az olasz konyha kerül szóba. Sokunkban felvetődhet még a pesto, a paradicsom, a parmezán, a panna cotta és a rizottó gondolata is.

Egészen biztosan nincs olyan ember, aki ne tudna legalább néhány jellegzetességet felsorolni az olasz gasztronómia végtelen tárházából. Ennél persze jóval gazdagabb és árnyaltabb az olasz konyha, ami a sokszínű és ezerarcú vidékeinek köszönhető.

Egyes tájakon más és más alapanyagok, fűszerek, ízesítők és konyhatechnológiai eljárások használatosak. Ami azonban közös mindegyikben, az a kifinomult egyszerűség és a fantasztikus ízek harmóniája.

A hagyományos Carbonara spagetti

Az olaszokról tudni illik, hogy nem szeretik, ha megváltoztatják tradicionális receptjeiket. Ha valaki mégis ilyesmire vetemedik, az tisztelje meg őket és az ételt annyival, hogy nem hívja a fogást ugyanazon a néven.

Így van ez a hagyományos Carbonara spagetti receptjével is, ami nemcsak itt helyben, de világszerte nagy népszerűségnek örvend. Ami azonban azzal jár, hogy sokan és sokféleképpen készítik el, különböző változtatásokat és újításokat eszközölnek.

A klasszikus Carbonara receptje alapján készült étel olcsó, gyorsan elkészíthető és laktató fogás. A 2. világháború végén született egy bolognai szakács által, akinek a szegénység és élelmiszerhiány közepette kellett valami ízleteset főznie a katonáknak.

Mindössze néhány alapanyag állt rendelkezésére: tojás, pofaszalonna, tej és sajt, sóval és borssal ízesítette.

A carbonara spagetti igazi olasz specialitás

A híres olasz pizza

Az egész világon elterjedt és az egyik legkedveltebb étel a pizza, ami eredetileg a római időkben még megkent vagy felkent kenyérféleség volt. Aztán egyre többféle és egyre különlegesebb feltétek kerültek rá, a széle emiatt fel lett hajtva, hogy le ne csússzon a sok finomság.

Manapság számtalan variációban készítik, akár a tészta, akár a rávalók tekintetében. Sokak szerint az olasz pizza annál jobb, minél délebbre utazunk az országban, Rómától lefelé már nem is találunk olyat, amiben valami kifogásolnivaló volna.

Campania és Nápoly környékén kétféle feltéttel szolgálják fel a pizzát: margherita vagy marinara. A margherita paradicsomot, mozzarellát és bazsalikomot takar, a marinara alapanyagai pedig a paradicsom mellett a fokhagyma és az oregánó.

Igazi különlegesség és ízkavalkád a különböző sajtok kedvelői számára a quattro formaggi, azaz a négyféle sajtos pizza.

Ahány ház, annyi szokás

Olaszországban járva hatalmas választékot találunk a sok finomság között, minden táj másképp szép és minden étel máshogy finom. Vannak szerte az országban különböző specialitások, híres olasz ételekből nincs hiány.

Főzőtudományuk könnyedén megtanulható, az alapanyagok beszerezhetőek és nem igényelnek bonyolult műveleteket. A magas minőségű, megfelelő összetevők azonban mindenképpen fontosak az igazi, hamisítatlan olasz ízek eléréséhez.

Ami pedig a varázsát adja, az a híres olasz temperamentum, na ezért már érdemes az országba utazni és felfedezni csodás hangulatát.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.