Életforma.hu

GASZTRO

Olívás saláta bébispenóttal, ropogós fetafalatkákkal és pitával

Isteni ebéd válhat a panírozott fetából egy jó kis salátával, és ha még házi készítésű pita is kerül mellé, az élmény garantált.

Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:

2 doboz (összesen kb. 25 dkg) bébispenót
15 dkg vegyes olajbogyó
4 marék kapribogyó
1 nagy vöröshagyma
1 nagy lilahagyma
1 ek oregánó
2 ek (fehér)borecet
só, bors
olívaolaj
40 dkg feta
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
A pitához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
3 dkg élesztő
2 tk só
3 dl víz
3 ek olívaolaj
1 tk cukor
 
Elkészítés:
A pitához a cukrot elkeverjük a langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összedagasztjuk a többi hozzávalóval, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, golflabdánál kicsit nagyobb darabokat vágunk belőle. Gombócokat formázunk, pár percig állni hagyjuk, majd 1 cm vastag körökké nyújtjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. 250 fokosra melegítjük a sütőt, betoljuk, addig sütjük, míg a piták felfúvódnak, majd 2 perc után kivesszük. Rácson kihűtjük.
A bébispenótot átmossuk, egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajbogyókat, a kaprit, vékonyan beleszeljük a hagymákat. Kissé megsózzuk, alaposan megborsozzuk, pár „csurranásnyi” fehérborecetet adunk hozzá. Meglocsoljuk kb. 5 ek olívaolajjal, összeforgatjuk, hozzáadjuk az oregánót, pár percre behűtjük.
Addig a fetából kis háromszög alapú darabkákat vágunk, a szokásos módon bepanírozzuk. Egy serpenyőben pár ek olívaolajat hevítünk, gyorsan kisütjük rajta a sajtokat. Jó forró legyen az olaj, gyorsan kell dolgozni. Papírtörlőre szedjük, kiöntjük az olajat, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.
A pitákat lapjában félbe, majd háromszögekbe vágjuk, kevés olajjal meglocsolva ropogósra sütjük. Tálaláskor egy adag salátát tányérra szedünk, rátesszük a sült sajtot, a pitával kínáljuk.
Feta sajtos hajdina
A hajdina csodás gabona, a keserűfűfélék családjába tartozik, és története igen messzire nyúlik vissza. Mostanában reneszánszát éli, tekintve, hogy igen sokféleképpen lehet felhasználni, akár a magokat, akár az abból készült lisztet, és mivel gluténmentes, sokan használják napi szinten a hajdinát.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.