Elkészítési idő: 90 perc
Energiatartalom: 1 adag: 520 kcal
A recept megjelent: Vidék Íze (2006/5)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg csirke
- igény szerint étolaj
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint só
- ízlés szerint feketebors
- ízlés szerint konyak
- ízlés szerint fehérbor
Az elkészítéséhez szükségünk van nemcsak egy grillrácsra, hanem egy nagyobb vasdarabra vagy régi szenes vasalóra is. Az étel két okból is különleges: egyrészt formája, másrészt az elkészítés módja miatt. Elsőként a csirkét mellével lefelé fordítom, hátát középen átvágom, megfordítom és erőteljesen lenyomom, hogy teljesen kiterüljön. Sózom, borsozom, és rozmaringos olajjal átkenve legalább fél órát pihentetem. Ezután helyezem a rostra, és kezdem el vasalni a tetejét. Arra kell ügyelni, hogy viszonylag távol kerüljön a parázstól, mert különben a felülete gyorsan sül át, míg a csontok tájéka véres marad. Sütés közben gyakran forgatom, vasalom, és folyamatosan kenegetem a rozmaringos olajjal. És hogy legyen benne egy kis csavar, konyakkal vagy borral is locsolgatom. Vegyes zöldsalátával, friss kenyérrel és száraz fehérborral kínálom.
Forrás: www.videkize.hu