Életforma.hu

GASZTRO

Pazar szőlős desszertek

Evett már Sárgadinnyés szőlőkehelyt, vagy Szőlős-mascarponés piskótát? És kóstolta már a Szőlős-túrós rétest? Akkor nem árulunk el titkot, isteniek! Most a recepjüket áruljuk el Önöknek!

Sárgadinnyés szőlőkehely

Hozzávalók: 7 deci minőségi muskotályos bor, 30 deka finom csemegeszőlő, 30 deka édes sárgadinnye, 2,5 zselatinpor, 1,5 deci tejszín, 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor, 6 evőkanál porcukor, 3 deci víz.

Elkészítése: a sárgadinnyéből karalábévájóval gömböket készítünk, és a szőlőszemekkel egyenlő arányban elosztjuk szép üvegkelyhekbe. 5 deci borban megáztatjuk a zselatint, 2 evőkanál cukorral felfőzzük, majd miután kissé lehűlt, de még folyós, a boros levet szintén elosztjuk a gyümölcsös kelyhekben, majd hűtőben lehűtjük. A maradék 2 deci borral, 3 deci vízzel és 4 evőkanál cukorral megfőzzük a pudingot, majd - egyenletesen elosztva - rátöltjük a zselés gyümölcsökre. Újra hűtőbe tesszük, s ha kihűlt, a habbá felvert tejszínből és a szőlőszemekből díszeket rakunk a kelyhek tetejére.

Szőlős-mascarponés piskóta

Hozzávalók: 25 deka mascarpone, 30 deka csemegeszőlő, 4 evőkanál porcukor, 4 tojás 10 deka babapiskóta, 1 deci muskotályos bor, 1 deci tejszín.

Elkészítése: a tojások sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, s ezzel is jól kikeverjük. A szőlőszemeket félbevágjuk. A tejszínt a borral egy edényben összeöntjük, meglangyosítjuk, a babapiskótákat belemártogatjuk, és egy jénai edénybe lerakjuk. A tojásfehérjét felverjük a maradék porcukorral, és a mascarponés krémhez öntjük. Beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a babapiskótákra öntjük. Hűtőbe tesszük, ahol néhány órát pihentetjük.

Szőlős-túrós rétes

Hozzávalók: 30 deka kimagozott csemegeszőlő, 30 deka túró, 2 tojás, 1 citrom leve, 1 csomag (6 lapos) réteslap, ízlés szerint porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 deka vaj, 1 deci tejföl, 10 deka darált dió, olaj, 3 evőkanál szárazon pirított zsemlemorzsa.

Elkészítése: a porcukrot, vaníliás cukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, és finoman összedolgozzuk. Három réteslapot egy benedvesített konyharuhára helyezünk, olvasztott vajjal a két alsót vékonyan megkenjük, majd a lapok alsó részére csíkban a fele zsemlemorzsát lerakjuk. Rákenjük a túrótöltelék felét, majd erre a szőlő és a darált dió felét, és feltekerjük. A másik három réteslapot is hasonlóan megtöltjük. Enyhén kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben szép aranysárgára sütjük. Még melegen felszeleteljük, a tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral. Önállóan vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009/4. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.