Életforma.hu

GASZTRO

Pizza az automatából - itt a legújabb római őrület

Róma hiába több ezer éves város, a hagyománykövetés mellett így sem áll távol tőle az innováció. Most az egyik legklasszikusabb olasz ételt, a pizza fogyasztását újítják meg éppen. A kis, családias pizzériák mellett ugyanis már pizza-automatából is lehet rendelni friss, ropogós margherita, vagy éppen quattro formaggi-t.

Több ezer éves ókori romok, a katolikus vallás ősi székhelye, és a világ legjobb, legízletesebb pizzái. Róma, a nagy múltú itáliai város, ahol a kézműves pizzakészítést művészi rangra emelték, most egy egészen más műfajjal kísérletezik: pizza-automata lesz majd a jövő. Meglátjuk, beválik-e?!

Az eredeti nápolyi stílushoz képest a római pizza vékonyabb, és ropogósabb, talán azért, mert ez az előbbinél egy kicsit tovább marad a sütőben. Rómában ugyanis néhány percig tovább sütik, mint azt a délebbre élők szokták.

Fotó: (mr.go.it)

A Trastevere pizzériáit, alig pár percnyire Róma központjától, a világ egyik legjobb helyeként tartják számon, ahol lehetőségünk van megkóstolni az összes létező pizza különlegességet. Most azonban Róma egy újabb pizzafajtával rukkol elő. Ezt a tésztát már nem emberi kéz formázza, teszi rá a feltétet, szórja meg sajttal és tolja be a kemencébe. Mindezt már az automatika végzi el, hiszen nem másról van szó, mint az utcai automatából vásárolható pizzáról.

"Mr Go" megérkezett

Róma legújabb pizzakészítője, a "Mr. Go" egy helyre kis automata, amely négyféle pizzát ad ki, amikor csak kérik tőle. A fáradhatatlan fémkezei akkor is dolgoznak, amikor a hagyományos pizzériák zárva vannak. Éjszaka, ünnepnapokon és a hétvégéken övé a terep.

A szerkezet a Rómában élő szicíliai Massimo Bucolo vállalkozó agyszüleménye. "Egy jókora rés volt a piacon, bár Róma egy örökké nyüzsgő világváros, éjszaka azonban gyakorlatilag nem lehet pizzához jutni. A pizzériák ugyanis a késői órákban már lehúzzák a rolót. - mondja Bucolo. "Ugyanakkor soha nem akartunk versenyezni egy klasszikus pizzériával. Bucolo szerint valójában ez nem is igazi pizza. Ez a pizza és a piadina, azaz a klasszikus olasz lepénykenyér egyfajta keresztezése."

https://www.youtube.com/watch?v=hMB0yH9w9RQ

Azért ez az öszvér pizza készül a gépben, mert a hagyományos pizzatészta, melyet kézzel nyújtanak és fatüzelésű kemencében sütnek ki, nem igazán lenne alkalmas arra, hogy egy gép készítse el. Négy pizza kapható jelenleg: a klasszikus margherita, a quattro formaggi (négysajtos), fűszeres szalámis és pancettás, ami egy húsos szalonnafajta. A quattro formaggi a legdrágább, 6 euró, egy margherita pedig 4,50 euró.

Összehasonlításképp: 7 dollárért (vagy kevesebbért) lehet kapni már egy "szép, nagy fatüzelésű kemencében megsült margheritát" a Trastevere -ben. A Mr. Go viszont a hét minden napján, a nap 24 órájában a rómaik rendelkezésére áll.

(Forrás: CNN)

Érdemes ezt is elolvasni:

Hús és pizza, avagy aki pont olyan…


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.