Életforma.hu

GASZTRO

Pizzatekercs, amire rákattansz

Még kicsik voltak a gyerekeim, amikor szert tettem erre a receptre, számtalanszor elkészítettem, és mindig olyan hangos üdvrivalgás fogadta, amikor kivettem a sütőből, amiért akkor is érdemes lenne elkészíteni, ha bonyolult, hosszan készülő étel lenne. De nem az!

Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

0,5 kg liszt

1-1,5 dkg friss élesztő

1 dl langyos tej, csipet cukorral

12,5 dkg vaj

1 kis tojás

2,5 dl kefír

fűszeres paradicsom szósz, pizzakrém, sonka, gomba, kolbász, kukorica, vagy bármi más, amivel szeretnénk megtölteni a tekercset

reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd hozzáadjuk a liszthez, jöhet a vaj, kefír. Alaposan kidolgozzuk, míg végül sima, ruganyos tésztává össze nem állnak a hozzávalók. Langyos helyen letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztát, majd újra átgyúrjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán. Ezután rákenjük a tölteléket a tészta téglalapra. Megkenjük a tésztát a paradicsomos alappal, majd megszórjuk a feltéttel: sonkával, gombával, kolbásszal, szalámival, a variációk számát csak fantáziánk szabja meg. A tölteléket úgy kenjük a tésztára, hogy körben maradjon 2 centinyi üres rész. Ne tegyünk túl sokat, mert kifolyik a tésztából, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha ezt betartjuk. A hosszabbik oldal mentén feltekerjük a tésztát, majd az így kapott tekercset kb. 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk, és a vágott felükkel lefelé a tepsire fektetjük őket. Amikor tele a tepsi, megszórhatjuk reszelt sajttal a csigákat, majd 170 fokra felmelegített sütőben pirosra sütjük őket. Más jellegű a tészta, mint a sima pizza a viszonylag sok zsiradéktól és a kefírtől. Akkor van készen, ha már a csigák széle szép piros, ez nagyjából 20-25 perc.

Édes-fűszeres paradicsomszósz
Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. Főzzünk belőle finom szószt a pizzára!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.