A kávé világnapja Japánból ered, ahol elsőként tartották meg 1983-ban. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én ez a gőzölgő, forró italt, amelynek felfedezése feltételezések szerint egészen a XIV. századra nyúlik vissza. Ekkor történt, hogy egy etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy ha a kecskéi egy bizonyos bokor piros termését legelik, akkor felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a titokzatos bogyókat, elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek belőle, így született meg a kávé.
A török megszállástól az énidőig
Magyarországon valószínűleg a törökök 150 éves megszállása alatt terjedt el a kávé, de az első kávéházak megnyitására 1714-ig várni kellett. Onnantól viszont a kávézásnak hagyománya lett, a kávézók szellemi és művészeti központokká váltak. Hogy mitől ilyen népszerű , azt nehéz lenne megmondani, de Szabó László szerint – akit sokan csak „Kávés Laciként” ismernek – az elmúlt 20 évben sokat fejlődött a kávéfogyasztás kultúrája.
Nem kevés munka van abban, hogy ne csak egy kötelező napi rutinként tekintsünk a kávézásra. Ám még így is idő kell ahhoz, hogy minél több embernek 5-15 perc énidőt jelentsen a kávézás. Az lenne a cél, hogy a kávé értékét ne pénzben fejezzük ki, hanem az egyén számára nyújtott élmény alapján
– véli a „Kávéztasd a dokit!” kampány kitalálója.
Ne csak elviseljük, szeressük!
A kávé pozitív és/vagy negatív hatásait a mai napig vizsgálják a tudósok, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a jó kávé és a mértékletes kávéfogyasztás hozzátesz a mindennapjainkhoz.
„Rengetegszer hallom panaszként, hogy »ég a gyomrom«, »fáj a fejem«, »rosszul érzem magam«, »túlpörgök«, ezért inkább »köszönöm, nem kérek kávét«. Jó hírem van ezeknek az embereknek: léteznek olyan kávék, amelyeknél nem jelentkeznek ezek a panaszok. Csak keresni kell, és meglesz a megoldás. Azért is fontos a minőségi kávé fogyasztása, mert hogyan is beszélhetnénk bármilyen énidőről, élvezetről, lelki feltöltődésről, ha az elfogyasztott kávé csupán arra jó, hogy beindítsa a reggeli folyamatokat, esetleg az ízét is inkább csak elviseljük, mint szeretjük? A tanácsom az, hogy szeressük!” – tette hozzá Szabó László, aki folyamatosan a megújuláson gondolkozik. Jelenleg Boronkay Péter hétszeres világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok magyar paralimpikonnal dolgozik együtt, egy új, közös kávémárka kialakításán.
Ha nem ízlik, nem bennünk van a hiba
A mostani trend kétségtelenül a kapszulás kávé. Kávés Laci szerint ez éppen az egyszerűsége és a „tisztasága” miatt van. A legfontosabb mégis az, hogy mindig a minőségi kávéfogyasztásra törekedjünk. Fontos azt is megjegyezni, hogy ha nem ízlik egy drága kávé, nem biztos, hogy magunkban kell keresni a hibát. Ahogyan akkor sem kell az embernek a kardjába dőlni, ha ízlik neki egy olcsóbb kategóriájú kávé. Éljük meg a kávéval töltött időt. Legyen ez egy pozitív töltés a léleknek, és ne csak egy extra üzemanyag a testünknek. Ha sok embernek lesz igénye a jó kávéra, az valódi piacot teremt az olyan pörkölőknek, kávéforgalmazóknak is, akiknek az ár eddig másodlagos volt.
– tette hozzá az X-Presso Coffee webshop tulajdonosa, aki tavaly a #kaveztasdadokit akcióval az egészségügyi dolgozóknak csalt mosoly az arcára, idén pedig az #ujrakezdes kampánnyal a vendéglátós szektort segítette.
A kávé tehát mindenkinek mást jelent, de vannak országok, amik kiemelkednek a kávé fogyasztásban. Te tudod, hogy honnan ered a kávé? És hallottál már az első magyar kávéházról? Tudod, hogy miből "készítik" el a világ legdrágább kávéját?
10 érdekesség a kávéról:
- A legnagyobb kávéfogyasztó országok az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, amelyek együttesen a világ teljes fogyasztásának a 65 százalékát adják.
- Görögországban és Törökországban a hagyomány szerint mindig a legidősebb ember kapja meg először kávézáskor először meg a fekete italt.
- Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg.
- A kávé a világ második legértékesebb forgalmazott árucikke. Az első az olaj.
- A kávé név arab eredetű, eredeti jelentése pedig „a bab bora”.
- Világszerte közel 2.25 milliárd pohár kávét fogyasztanak el naponta.
- A világ egyik legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik. A cibetmacskák ürülékéből szintén főznek kávét.
- Honore de Balzac igazi kávéfüggő volt, de hasonlóképpen imádta XV. Lajos francia király is a kávét. Ő a versailles-i kastélyban saját üvegházban nevelte a kávécserjét.
- Bach saját szonátát komponált a kávéról Kávékantáta címmel.
- A Guiness rekordok könyvébe bekerülő a világ legidősebb macskája (38 évet élt) étrendjében állandó fogás volt a kávé. Lehet hogy a cica ezért élt ennyire hosszú ideig?
Még több érdekes tény itt:
- 10 érdekesség, amit nem tudtál a kenyérről
- A királyi család titka: 10 érdekesség a brit uralkodóházról