Életforma.hu

GASZTRO

Rakott cukkini magyarosan

A rakott cukkini lehetne a rakott káposzta kistestvére is. Ám az az igazság, hogy legalább annyira finom, ha nem finomabb.

A rakott cukkini legalább annyira finom, mint mondjuk a rakottkel vagy bármely egyéb rakottas étel. Nagy előnye, hogy egytálétel, mely a sütőben összesütve hamar meg van és hűtőben tárolva akár több napig is fogyasztható.

Rakott cukkini magyarosan
Rakott cukkini magyarosan (Depositphotos)
Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • kb. 1 kg cukkini
  • 5 dl fehérborecet
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg rizs
  • 1 kisebb babérlevél
  • 50 dkg darát sertéshús
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 2 paprika
  • 1 nagy pohár tejföl (450g) + a tálaláshoz
  • reszelt sajt
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • kapor
  • bors, só
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:

A cukkinit hosszában félbevágjuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük, aztán egy teáskanál sóval és féldeci fehérborecettel alaposan beforgatjuk. Ha kiengedte a levét, akkor kicsavarjuk és félre tesszük. A szokásos módon elkészítjük a párolt rizst, amit egy kis darab babérlevéllel ízesítünk. A vöröshagymát és a bacont felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a darált húst. Amikor a hús elvesztette nyers színét - kicsit lepirult - megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majoránnával, és kaporral fűszerezzük, aztán vízzel felöntve, pörkölt módján jó 30 percig főzzük. A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, majd a darált húsos raguhoz adjuk, és még egy 5-10 percig forraljuk, annyira, hogy csak egy kevés leve (a pörköltnél kevesebb) maradjon, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kész rizst. Egy 32 centis tepsit kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával, aztán egyenletesen elosztjuk benne a cukkini felét, aztán megkenjük 4-5 kanál tejföllel. Ezután ráborítjuk a rizses-húsos ragut, szintén egységesen eloszlatjuk, majd a maradék jól kinyomkodott cukkinivel befedjük. Befejezésként a maradék tejföllel vastagon lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 perc alatt szépen egybesütjük. Tálaláskor plusz tejfölt kínálunk mellé.

Ezt is olvasd el:

Kiadós szaftos rakott krumpli

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.