Életforma.hu

GASZTRO

Reggeli, ebéd, vacsora a Káli-medencében

A magyar Toszkána. A Káli-medence nemcsak megannyi látnivalóival, természeti csodáival hasonlít Itália gyönyörű vidékére, de az itt készített finom ételek, borok, az egymás után nyíló éttermek, kávézók különleges stílusa is mind hozzájárulnak a mediterrán hangulathoz. Bemutatjuk három kedvenc helyünket reggelizéshez, ebédhez és vacsorához. Próbáld ki őket, ha éppen ezen a vidéken jársz!

A Káli-medencében csavarogva adja magát, hogy beüljünk valahova, ha másra nem is, mint egy jó limonádéra, vagy fröccsre. Miután megszemléltük a salföldi Kőtengert, végigjártuk a Hegyestűt, vagy felmentünk Kővágóörs templomdombjára, esetleg felfedeztük a Kornyi-tó élettel teli vízi világát, jól esik megpihenni egy teraszon, vagy egy kerthelységben és kipróbálni a helyi gasztronómia kínálatát.

Reggeli a Kinga Kamrájában

Ritkán fordul elő, hogy kecskék, birkák, mangalicák, tyúkok társaságában reggelizhetünk. Persze ezek az állatok nem ülnek egy asztalhoz velünk, csak a közelünkben, elkerített területen szemlélik, hogyan fogyasztjuk el a kertben, az itt megvásárolt finomságokat. Hafner Kinga, a hely üzemeltetője néhány éve hagyta ott budapesti stresszes munkáját, egy zalai kitérő után érkezett meg Káptalantótiba, és azóta itt működteti a Kővári-farmot, ami mini állatkertként is működik. A terület közepén található kisboltjában az általa készített szalámikat, sonkákat, kolbászokat, valamint más, a környék kistermelőitől beszerzett termékeket - a zakuszkától a fürjtojásig – lehet megvásárolni, s ha úgy hozza a kedvünk reggeli formájában az árnyas fák alatt elfogyasztani.

Hafner Kinga üzemelteti Káptalantótiban a Kővári-farmot. ( Fotó: Kinga Konyhája Facebook)

 

Ebéd a Káli Kapocsban

A mindszentkállai Káli-Kapocs igazából este éli fénykorát, de a párszáz lelket számláló kisfalu közepén található, “romkocsma” hangulatú hely asztalai délben is megtelnek az idelátogatókkal. Miért? Az isteni hideg gyümölcslevesük és a rezgő túrógombócuk miatt. Nyolc évvel ezelőtt a két tulajdonos, Miklós és Balázs, megvették a helyi kocsma épületét, mert megunták, hogy Tapolcára kellett beutazniuk, ha egy jó kávéra vágytak. A Káli Kapocs, ahogy a neve is sugallja, összehozza az embereket, itt találkoznak a helyi lakosok és a nyaralók, művészek, borászok, üzletemberek, bringások együtt buliznak esténként. Az ételekhez szükséges alapanyagokat itt is a helyi termelőktől szerzik be, a borokat is a környék borászatai szállítják ide.

A mindszentkállai Káli-Kapocs igazából este éli fénykorát, de a hely asztalai délben is megtelnek az idelátogatókkal. ( Fotó: László Kriszta)

Vacsora a Sabar Borház teraszán

Borkostóló, finom falatkák és fantasztikus panoráma a Káli-medence dombjaira. Ha egy ilyen hangulatú vacsorára vágyunk, a legjobb helyre érkeztünk. A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike, ugyanakkor a Badacsonyi borvidék nagy reménységű szőlőtermőhelye. A Sabar Borház még nem egy annyira felkapott hely, hétköznap esténként előzetes bejelentkezés után személyesen foglalkoznak a vendéggel. Borozgatás, falatozás közben hasznos és szórakoztató információkkal látják el a helyi szőlővel, borokkal, ételekkel kapcsolatban. Meleg, nyári hétvégéken, koncerteket is szerveznek az üzemeltetők, érdemes a honlapjukon erről érdeklődni.

Borkostóló, finom falatkák és fantasztikus panoráma a Káli-medence dombjaira. ( Fotó: László Kriszta)

Ezt is olvasd el!

Káli Cool a stílusos vendéglátás


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.