Életforma.hu

GASZTRO

Régi ismerős, új barát: a csicseriborsó

Ha eddig nem tettünk próbát vele, akkor itt az ideje, ha régi kedvenc, akkor meg szeressük továbbra is: megéri! Meglepetések, klasszikusok és sok minden más a csicseriborsóból.

Kép: pixabay.com

A csicseriborsó Kis-Ázsiából indult világhódító útjára 8000 évvel ezelőtt, hogy aztán számos nemzetet élelmezzen, lásson el fehérjével, és hogy lehetőséget adjon a különböző népek konyháinak arra, hogy végtelenül változatos, fantasztikusan ízletes ételeket készítsenek belőle. Azok közé az alapanyagok közé tartozik, amelyet a világ sok-sok országában használnak. Végtelen leleménnyel variálják, fűszerezi, sütik, főzik. Népszerűségének titka alighanem magas fehérjetartalmában rejlik, ami vetekszik a húséval, emiatt nagyon fontos helyet foglal el azoknak az országoknak az élelmezésében, ahol a hús nehezen, vagy nem hozzáférhető. Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint néhány afrikai országban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket.

Sokoldalúan egészséges

Ha rendszeresen fogyasztjuk, koleszterinszintünk csökken, így hatékonyan tehetünk a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása ellen. Glikémiás indexe roppant kedvező, elfogyasztása után nem kell számolnunk gyors vércukorszint emelkedéssel, ami elsősorban azért jó hír, mert így nem alakul ki az égbe szökő vércukor érték hirtelen leesése következtében fellépő farkaséhség. Emiatt diétában is jól használható alapanyag.

Igazi adu ász

Nehéz felsorolni, hány fajta étel készíthető a csicseriborsóból. Könnyebb lenne azt meghatározni, milyen ételfajta elkészítésére nem alkalmas. Desszertként nem igazán találtunk forrást hozzá, de nem kizárt, hogy a Földközi-tenger partjain azt is készítenek belőle. A zöldségfélék közül jó kapcsolatot ápol a padlizsánnal, harmonizál a sárgarépával, a paradicsommal, kellemes társasága a burgonyának és a vöröshagymának. Bármilyen formában asztalra adhatjuk, levesként éppúgy megállja a helyét, mint indiai fűszerezésű curryként, szolgálhat raguk alapanyagául, társíthatjuk hússal vagy zöldséggel, nem fogunk csalódni benne.

Az örök hummusz

Klasszikus elkészítési módja a hummusz, azaz a szezámkrémmel fűszerezett csicseri krém, amit az arab konyha emblematikus ételeként ismerünk. Ebben a formájában nélkülözhetetlen társa a szezámkrémen kívül a citromlé, a római kömény és a fokhagyma, tálaláshoz pedig jól jön egy kevés olívaolaj és pita. A falafelt, a csicseriborsóból készült “fasírtot” pedig jellemzően pitában, salátával tálalják. A megfőtt, leturmixolt csicseriborsót különféle fűszerekkel összedolgozva, kis golyókat formálva a masszából bő olajban sütik a falafelt.

Az európai kaland

Kedvelt alapanyag az olaszoknál is, itt az egyik legismertebb étel a pasta e ceci, ami egy sűrű egytálétel, ahogy neve is mutatja, tésztával és csicseriborsóval. A lisztté őrölt borsót is számtalan formában használják sok országban, ráadásul a lisztérzékenyeknei is kiváló gabonahelyettesíő. A csicseriborsó attól is nagyon szerethető, hogy árulják megfőzött formában is, így aztán egy gyors vacsora készítésekor elég, ha kinyitjuk az üveget, leszűrjük és lemossuk a csicseriborsót, és máris használhatjuk. Türelmes időmilliomosok használhatják a szárított borsót, ezt azonban legalább 12 órán át bőséges vízben kell áztatni, utána lehet puhára főzni.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.