Életforma.hu

GASZTRO

Répatorta Éva receptes füzetéből

Imádom. Ettem már nagyon rosszakat is, amikor benyaltam egy-egy kávézó hírnevét, és elhittem, hogy amit ők sütnek, az csak jó lehet. De ez még régen volt, azóta óvatos vagyok, és inkább magam sütöm a répatortát.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:

200 ml étolaj

3 tojás

175 ml agavé- vagy juhar szirup

40 dkg lereszelt sárgarépa

27,5 dkg liszt

3 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál fűszerkeverék (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió keveréke)

2 marék mazsola

10 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:

Az olajat, a tojást és az édesítésre használt szirupot egy tálban összekeverjük, végül hozzáadjuk a répát.

A lisztet, sütőport, fűszereket, a mazsolás és a diót is elvegyítjük egymással.

Alaposan elkeverjük az összetevőket, és két egyforma méretű sütőformába kanalazzuk. Ez lehet szögletes, 20x20 centis forma, lehet kis 18 cm-es tortaforma, de ha nem rendelkezünk két egyformával, öntsük a tésztát egy 26 cm-es tortaformába. Előtte béleljük ki a formákat sütőpapírral.

Süssük a tésztát 30-40 percig, ez nagyban függ a sütőtől, érdemes tűpróbával ellenőrizni, átsült-e a tészta. Én most két 20x20-as formát használtam, és az egyiket még vissza kellett tennem néhány percre, mert bár az aljának szép színe volt, mégis úgy éreztem, hogy ráfér még néhány perc a sütőben.

Ha elkészült a tészta, tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni. Addig elkészíthetjük a krémet a tetejére.

25 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt

10 dkg puha vaj

ízlés szerint porcukor

1 teáskanál vanília kivonat

ha szükségesnek látjuk, egy kevés sűrű tejföl

A szobahőmérsékletű sajtot és vajat keverjük habosra, édesítsük ízlésünk szerint, ízesítsük a vanília kivonattal. Ha szeretjük, reszelhetünk bele citromhéjat is. Kenjük meg az első tésztát a krémmel, helyezzük rá a másik lapot, kenjünk a tetejére is krémet, és ha futja, ne hagyjuk ki az oldalát sem. Ha egy nagy, 26 cm-es formában sütöttük a tésztát, keresztben vágjuk ketté, úgy kenjük meg a krémmel.

Rém egyszerű alufóliás sárgarépa
Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel “bevetésre készen”! Ízletes, sok benne a vitamin, és persze karcsúsító!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.