Életforma.hu

GASZTRO

Részeges csirke recept

Némi előkészítés után be vele a tepsibe, majd a sütőbe. Szóval gyors, mégis különleges és új ízeket varázsolunk a csirkének a mai ajánlatunkkal: részegesen.

Részeg csirke

Hozzávalók: (4 személyre)

1 csirke (kb. 800-1000 gr-os)

1 dl. konyak

4,5 dl száraz fehér bor

1 evőkanál paprika

5 púpozott evőkanál tejföl

14 dkg ementáli jellegű sajt (pl. Pannonia)reszelve

1 evőkanál mustár

2 evőkanál zsemlemorzsa

2 evőkanál olaj

1 kávéskanál porcukor

só, bors, kevés liszt

Elkészítés:

Daraboljuk fel a csirkét. (A mellét és a hátát is legalább négy darabba vágjuk!) Sózzuk be, és forgassuk meg lisztben a darabokat. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és hirtelen süssük meg benne a csirkedarabokat, minden oldalukat aranybarnára. A serpenyőben megmaradt felesleges olajat öntsük le külön egy csészécskébe, majd locsoljuk meg a csirkedarabokat a konyakkal, és gyújtsuk meg! (Szaknyelven ez a flambirozás.) Óvatósan mozgatva a serpenyőt várjuk meg amíg a láng kialszik, azaz az összes alkohol elégett, és rásült a csirkére.

Szórjuk meg a csirkedarabokat a piros paprikával, öntsük rá a fehér bort, és adjuk hozzá a porcukrot. Takarékra véve a főzőlapot a forrástól számított 5 percig rotyogtassuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és 10 dkg reszelt sajtot. Ezzel is rotyogtassuk össze 10-12 percig. Vegyük le a tűzről. Kapcsoljuk be a sütőt grillezés funkcióra, hogy felforrósodjon.

Vegyük ki a csirkedarabokat és rakjuk egy tűzálló tálba. A serpenyőben lévő mártáshoz keverjük hozzá a mustárt és öntsük a tálba a csirkékre. A maradék sajtot keverjük össze a zsemlemorzsával és szórjuk a csirkedarabok tetejére. Tegyük a tálat 5 percre a sütőbe, vagy a mikrogrillbe, hogy a sajt és a zsemlemorzsa szépen rápiruljon, s már tálalhatjuk is.

Köretként frissen kifőzött orsó tésztát, vagy penne-t készítsünk hozzá, de grillezett apró zöldségekkel is nagyon finom.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.