Hozzávalók:
30 dkg rövid makaróni, helyi szokás szerint szarvacska féle
5-6 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
20-25 dkg sajt, szerintem cheddart érdemel
só, bors
1 púpos teáskanál mustár
Elkészítés:
Amíg a tészta fő, készítsük el a sajtmártást. Ehhez olvasszuk meg a vajat, keverjük el benne a lisztet, de ne süssük, csak amíg habzani kezd, melegítsük. Ekkor öntsük rá a tejet - klasszikusok szerint forrón, de én mindig hidegen öntöm rá, sosem lesz csomós, de ki-ki cselekedjen kedve szerint. Amikor a szósz felforr, kevergessük néhány percig, majd ízesítsük a mártást a mustárral és a lereszelt sajt kétharmadával-felével. Öntsük rá a kifőtt tésztára, keverjük alaposan el, majd az egészet küldjük be a 180 fokos sütőbe úgy 20 percre. Tálalás előtt szórjuk meg a tésztát a maradék reszelt sajttal. Grillezett, kicsit csípős-pikánsra ízesített paradicsomot kínálhatunk hozzá.