Életforma.hu

GASZTRO

Sertéscsülök Nagyszakácsi módra

Hallottál már Nagyszakácsiról? Itt rendezik 1993 óta a királyi szakácsok főzőversenyét, országos sikerrel. Most egy hagyományörző, ám fenséges egytálételt ajánlunk a nemes étlapról!

Nagyszakácsi egy somogyi középkori település. Kialakulásában jelentős szerepet játszott, hogy a magyar királyok itt adományoztak földterületet kiváló szakácsaiknak.

A leszármazottak a mai napig itt élnek, és nevükben hordozzák származásukat: Kövér, Szita, Bárány.

1993-ban a település lakói nekiláttak a hagyományok felélesztésének és megkezdték a Királyi Szakácsok Nyomdokain rendezvénysorozat szervezését. A fesztivál tizenkét év alatt országos és nemzetközi hírnevet szerzett, melyet a három nap alatt több tízezer látogató keres fel. A Szakácsmúzeum és a Kemence skanzen egész évben várja a látogatókat, akiket a királyi szakácsok is megvendégelnek, ha időben jelzik érkezésüket.

Nagyszakácsi az éttermekbe is bevonult: ez a fogás az ország számos étlapján szerepel!

Sertéscsülök - "Nagyszakácsi módra"

Hozzávalók: (5-6 személyre)

40 dkg nagy szemű tarkabab, 2 közepes nagyságú sertéscsülök (kb.2 kg-os), 2 nagy fej vöröshagyma, só, 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál különleges pirospaprika, 1 kg savanyú káposzta, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és darált cseresznyepaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

  1. A babot a főzést megelőző éjszaka beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, lekaparjuk a szőrszálakat és a pecsétet róla, majd a húst enyhén besózva egy óráig állni hagyjuk.
  2. A káposztát megízleljük, és ha túl sósnak, vagy savanyúnak találnánk, kimossuk. A csülköket tűzálló tálba rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és egy fej hagymát mellé téve, lefödve, sütőben félpuhára pároljuk. (A fedőt levéve, a húst gyakran meglocsoljuk.)
  3. A másik fej hagymát finomra aprítjuk, majd nagy lábasban, aranysárgára pirítjuk az olajon. Piros paprikával megszórjuk, és vízzel fölöntjük. Belerakjuk az áztatott és leöblített babot, és a káposztát. Kissé megsózzuk, borsozzuk, darált cseresznyepaprikával, és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Beletesszük az előfőzött csülköt, meg az öt darabra vágott kolbászt, és felöntjük annyira, hogy az egészet ujjnyira ellepje. Lefödve kb.50 percig puhára főzzük. Akkor jó, ha a végére kb. annyi leve marad, mint a székelykáposztának.
  4. A tálalásnál a csülköket leemeljük a káposztáról, és a csontjától megszabadítva szeletekre vágjuk. A babos káposztával beborítjuk, tejföllel meglocsoljuk és a kolbászt a tetejére rakjuk.

Elkészítése könnyű, kb.3 órát vesz igénybe és nagyon kalóriadús.(1157 kcal)

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.