Spagetti pirított sonkával
1 csomag Gyermelyi 4 tojásos spagetti, 20 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka, 2 szál zöldhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkíni, 10 dkg borsó lehet héjas is, 10 dkg színes paprika, 1 ek durvára vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 tk pesto, só, őrölt feketebors.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát hosszúkásra, a paprikákat vékony csíkokra, a répát vékonylapokra, és a magjajitól megfosztott cukkínit fél karikára vágjuk.
Az olaj felén megfuttatjuk a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés vizet teszünk alá. Beletesszük a pestot, petrezselymet és összekeverjük. A zöldségeknek roppanósnak kell lenniük.
Az olaj másik felén langyosra melegítjük a vékony metéltre vágott sonkát, majd összekeverjük a zöldségekkel.
A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, és öblítés nélkül összekeverjük a raguval, és tálaljuk. Tetejére tehetünk reszelt, sajtoz is ízlés szerint
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség 4-6 ad
Babos, szalonnás húsos tészta
1 csomag Gyermelyi négytojásos rövidcső tészta, 40 dkg darált hús, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg főtt bab, 1 fej hagyma, 3 dl folyékony paradicsompüré, 0.5 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, chili fűszer
A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk az olajon, majd rátesszük a tisztított finomra vágott hagymát. Kicsit pirítjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rátesszük a zúzott fokhagymát, sót, és a chili fűszert. Elkeverjük, ráöntjük a paradicsompürét, és kevés vizet. Letakarva a hús puhulásáig pároljuk.
Rátesszük a főtt babot és még 5 percet összefőzzük.
A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, öblítés nélkül összekeverjük a raguval és tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 4 ad
Borkrémes mazsolás sült tészta
1 csomag Gyermelyi négytojásos fodros nagykocka, 6 db tojás, 5 dl tejföl, 20 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl édes fehérbor, 1 l tej, 2 db citrom, 20 dkg cukor, só, 10 dkg mazsola.
Öntethez: 2 dl édes fehérbor, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás krémpor, 3 db tojásfehérje
A tejet pici sóval feltesszük forrni. Ha forr, beletesszük a tésztát és megfőzzük benne. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, amikor már kevés tej van alatta, levesszük és lefedjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal, majd beletesszük a tejfölt a borban áztatott mazsolát levével, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, pici sót, és elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt tésztát és azt is lazán, belekeverjük, majd a fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe tesszük és 180 c-os előmelegített sütőbe sütjük 30-40 percet.
Amikor elkészült 5 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.
Mellé boros öntete adhatunk. Feltesszük forrni a tejet. Amikor forr, beletesszük a cukrot és a borral kikevert krémbort. Felfőzzük egyszer és levesszük. Míg forró belekeverjük a tojások fehérjéből vert ke3mény habot, és forrón tesszük a tészta mellé.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6-8 ad