Hozzávalók:
- 1 kacsamáj
- annyi kacsaháj, amennyivel betakarhatod
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l baromfihúsleves, lehet kockából is készíteni
- késhegynyi pirospaprika
Elkészítés:
Figyelj!
Ha kisebb a máj, elég a 20, ha nagyobb, kell a 40 perc a sütéshez!
Végy egy lábast, béleld ki hájjal, óvatosan tedd rá a májat, majd borítsd be hájjal. Dobd mellé a fokhagymát, öntsd rá a húslét, és fedő alatt lassú tűzön főzd kb. 30 percig.
Tipp!
Ne dobd ki a hájat sem! Krumplinyomóval nyomd ki belőle a maradék zsiradékot! A zsír jó lesz a főzéshez, a háj pedig pirítóssal a másnapi reggelihez!
Ekkor egy lapáttal óvatosan vedd ki a májat, és tedd ki egy (gitter)rácsra. A fedőt már ne tedd vissza, és magasra a gázt vagy amin sütöd. Engedd, hadd forrjon el a lé, hogy csak a zsír maradjon. Kapcsold ki a hőt, várj pár percet, és add hozzá a pirospaprikát. Jöhetnek a cuki csatos üvegek, vagy egy tál,a miben már szervírozhatod is! Szűrd rá a zsírt, várd meg, amíg megdermed, és csak ekkor tedd a hűtőbe!
Gyümölcskenyér, ahogy én tanultam
Állandó szereplője a karácsonyainknak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt összedobható – tényleg! -, hanem mert gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor nagyon finom, némileg variálható is a beleszórt ez-meg-azok változtatásával. Ha még nincs tele a puttonyod a karácsonyi sütikkel, vagy szilveszterre szeretnél valami édeset is az asztalra tenni, próbáld ki nyugodtan!