Hozzávalók
● 50 deka liszt
● 1 tojás
● 5 deka élesztő
● 2 deci tej
● 15 deka zsír
● 1 kiskanál cukor
● csipet só
A töltelékhez:
● 1 kiló megtisztított sült tök
● 10 deka cukor
● 1 reszelt alma
● 1 evőkanál rum
Elkészítése
Az élesztőt langyos cukros tejben megfutatjuk, a tojást kettéválasztjuk. A tököt héjában megsütjük. A zsírral elmorzsoljuk a lisztet, majd alaposan összedolgozzuk az élesztővel, a tojássárgájával és a sóval, majd két cipóra osztva langyos helyen fél órát pihentetjük. A megsütött tököt a héjától megtisztítjuk, késsel darabossá verjük, belereszeljük a megtisztított almát, majd elkeverjük a cukorral és a rummal.
Az időközben megkelt két cipót külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk, mindkettőre tölteléket terítünk, és bejgliformára tekerjük őket. A rudakat kizsírozott tepsibe rakjuk, majd a habbá vert tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten szép pirosra sütjük. Ugyanúgy felszeleteljük, mint a karácsonyi bejgliket, és porcukorral meghintve kínáljuk.
● A tökös tölteléket réteslapba is tekerhetjük. A rumot citromlével helyettesíthetjük.
Emellett persze érdemes a tepsik környékén is körülnézni!
● További Életforma-receptek itt!