Hozzávalók:
- 1 kg fehér szőlő + ízlés szerint körte, szilva, birsalma
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál finomliszt, vagy étkezési keményítő
- 1/2 citrom
- barna cukor
- 1 csipet só
- egy csokor friss mentalevél
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a felét félrerakjuk. A szőlőszemek másik felét apróra vágjuk, vagy préseljük, hideg vízben feltesszük főzni. (Pár perc alatt megfő.)
Közben a tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, vagy az étkezési keményítővel, és ezzel behabarjuk a leves alapot. Picit sózzuk, ízlés szerint édesítjük, majd beletesszük a maradék szőlőszemeket és a még választott, egyformára vágott gyümölcsöket. A levesbe a végén beleszórjuk az apróra vágott mentát és a citromlevet. Jól lehűtjük! (Forrás: onlinebalaton)
Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette
A szőlőnek minden egyes szeméből bort készített nagyapám, alig tudott néhány szép fürtöt megmenteni nagyanyám, hogy ezt az isteni lekvárt is befőzhesse belőle szüret idején. Volt is öröm, amikor a disznótoron előkerült a sült húsok mellé!