Életforma.hu

GASZTRO

Szuper finom Gyümölcsös sütemények

A gyümölcsös sütemények amellett, hogy nagyon finomak, még azokkal is megszerettetik a "természetes vitaminokat" akik egyébként nem szívesen fogyasztják azokat.

Körtés-túrós sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 25 deka liszt, 15 deka margarin, 10 deka porcukor, 2 tojássárgája, csipet só, fél citrom reszelt héja. A töltelékhez: 50 deka érett körte, 35 deka túró, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, 2 deci tejföl, 10 deka vaj, ízlés szerint porcukor, 3 evőkanál pirított zsemlemorzsa, fél citrom reszelt héja, 5 deka mandulaforgács.

Elkészítése: az alapanyagokból elkészítjük a tésztát, amelyet hűtőben körülbelül egy órán át pihentetünk. A töltelékhez az áttört túrót kikeverjük a két tojássárgájával és a vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a porcukrot, végül a felvert tojásfehérjét. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleterítjük a kinyújtott tésztát, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Rákenjük a túrókrém felét, megszórjuk a kimagozott, meghámozott és felnegyedelt körteszeletekkel, és rátesszük a maradék túrókrémet. A tetejét meghintjük a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.

Habos szilvás lepény

Hozzávalók: 6 tojás, 25 deka porcukor, 25 deka margarin, 25 deka finomliszt, fél deci sütőrum, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 deci szilvalekvár, 50 deka kimagozott, negyedekre vágott szilva, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítése: a margarinhoz adjuk a cukrot és a tojások sárgáját, majd jól kikeverjük. Belevegyítjük a lisztet, a felvert tojásfehérje felét, majd a vaníliás cukrot és a rumot. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és a fahéjban megforgatott szilvát a tetejére rakjuk. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, megkenjük a félig sült szilvás tésztát a szilvalekvárral, és néhány percnyi újabb sütés után rákenjük a porcukorral összekevert maradék tojásfehérjét. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük, amíg a tetején lévő fehérjehab szép aranysárga színt kap.

Barackos muffin

Hozzávalók: a tésztához: 4 tojás, 15 deka liszt, 15 deka porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál víz. A töltelékhez: 30 deka barack vagy nektarin, 15 deka túró, 2 evőkanál porcukor, 10 deka szeletelt mandula.

Elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, a sót és a citromhéjat, majd a felvert tojásfehérjéket. A massza egynegyedét félretesszük, a többihez hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd összedolgozzuk. A tésztát a muffinformákba töltjük, és mindegyik közepébe 2-3 darab, meghámozott negyed barackot nyomunk. A túrót összekeverjük a cukorral, majd a félretett masszával, a muffinok tetejére halmozzuk, és megszórjuk a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben közepes tűzön 25-30 percig sütjük.

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.