A fánk is, mivel finom, legyen bár szalagos, mucsaröcsögei férfifogó, csöröge, sajtos, bármilyen, ebbe az egészségünkre káros hatást gyakorló, de finom kategóriába tartozik. Kelt tésztákkal való foglalatosságból nem jeleskedem, bár most már bevallhatom, karácsonyra megsütöttem életem első bejglijét, melyről kiderült, nem is olyan rossz. Igaz, nem lett márványos a teteje, de így is elfogyott, most viszont már tudom a márványosság titkát, ezért világ életemben ódzkodtam a fánksütéstől is. Mivel nem a reformkonyhához való jó viszonyom hátráltatott a kelt finomságok elkészítésében, megállapítottam magamról, hogy nem vagyok elég gondos édesanya, és valószínűleg nem is én vagyok a háziasszonyok gyöngye. Persze, ettől a lelkiismeretem nem lett nyugodtabb. Receptek böngészése közben rábukkantam egy angol fánk nevezetűre, amelyről a leírás alapján úgy gondoltam, ezt én is meg tudom sütni. Nem kell dagasztani, nem kell keleszteni, csak összekeverni a hozzávalókat, berakni a sütőbe, aztán amikor elég szép, pirosas, kivenni, kettévágni, megtejszínhabozni, meglekvározni, és már falhatjuk is. A mellékelt fánkportré is csábító volt, nosza, elő a lisztet, vajat, tojást, sütőport, keverünk, kavarunk, tepsi, sütő, illatfelhőbe borult, meleg családi otthon. Némi gyanakvás motoszkált ugyan bennem, felrémlett egy-két angol puding leírása, amely csöppet sem hasonlított ahhoz az édességhez, amelyet mi puding gyanánt fogyasztunk, de istenem, ne legyünk előítéletekkel terheltek. A végeredmény lelombozott. Tömör gyönyör, mondhatnám, de ebből a gyönyör szót jobb mellőzni, mivel az igazságot korántsem fedné. Szép kis angol teasütemény lett a fánkocskákból. Nem voltak rosszak, de a fánknak még távoli rokonai sem. Amolyan ötórai angol teára várt vénkisasszonyoknak - igen, angol vénkisasszonyoknak, nem szingliknek, mert ők nem teáznak, karriert építenek, kiskosztümben üzletkötnek - szánt puffancsok. Nem dicsekszem velük. Becsületükre, vagy inkább családom becsületére legyen mondva, még a farsang farkán elfogytak, de jövőre, ígérem, inkább kelesztek, dagasztok, vagy áttérek a vegetáriánus kosztra, a kőkeményre, amely még a tojást sem tűri.
GRENDEL ÁGOTAGASZTRO
Teasütemény vénkisasszonyoknak
Mennyei a falat, melyet az ember befal, nem gondolva kalóriára, zsírsejtek szaporodására, meg hasonló rossz, egészségre károsnak minősített dologra, emésztési nehézségekre, epehólyag-gyulladásra, infarktusveszélyre. A fánk is, mivel finom, legyen bár szalagos, mucsaröcsögei férfifogó, csöröge, sajtos, bármilyen, ebbe az egészségünkre káros hatást gyakorló, de finom kategóriába tartozik.
Ki tudná megmondani, honnan türemkedett elő a félmondat: farsang farkára fánkot sütöttek. Gyönyörűséges alliteráció. Még tökéletesebb volna, ha szerzője azt írja, farsang farkán fánkot faltak, de, sajnos, a faltak nem igazán szép szó, a kakofemizmus határát súrolja, s amikor ez a mondat születhetett, inkább az eufemizmus felé hajlottak a literátorok. Pedig milyen gyönyörűséges tud lenni egy falat kenyér is, a friss, ropogós héjú, pékség meleg, illatos, különösen, ha egy darabka szalonna díszíti, némi paprikával, hagymával, esetleg paradicsommal. Mennyei a falat, melyet az ember befal, nem gondolva kalóriára, zsírsejtek szaporodására, meg hasonló rossz, egészségre károsnak minősített dologra, emésztési nehézségekre, epehólyag-gyulladásra, infarktusveszélyre.

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.

Poharak, kések a vendéglátóiparban
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni
A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.

A gázgrillek legjobb tulajdonságai
A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.