Életforma.hu

GASZTRO

Tökös krémes

Egy igazi őszi sütemény sütőtökös tésztával és sütőtökös krémmel, naranccsal ízesítve. Vegán, gluténmentesen is elkészíthető, mutatós, könnyű, sülés közben szépen megnő, laza szerkezetű.

Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók a süteményalaphoz egy közepes méretű tepsihez (22 cm X 28 cm)

1 bögre csicseriborsó liszt

3 evőkanál kukoricakeményítő

2 evőkanál mandulaliszt

4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló

1 bögre sült tökpüré

1 kávéskanál sütőpor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1.5 evőkanál almaecet vagy több narancslé

1/4 bögrényi étolaj vagy olvasztott kókuszzsír

fél narancs leve (szükség szerint)

1 csipet himalája só

1 kávéskanálnyi vaníliaaroma

reszelt narancshéj

Fűszerek: mi a vanílián kívül nem használtunk mást, de a tészta elbírja a fahéjkardamom, esetleg szegfűszeg fűszerezést is

A krém hozzávalói

1 bögre sült tökpüré

3-4 evőkanál őrölt eritritol vagy más fehér cukor / cukorpótló

1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

1 púpozott kávéskanál agar agar

1 doboz (4 dl) kókuszkrém

vaníliakivonat

1/2 lime leve vagy 1 citrom leve

1 narancs leve

csipet himalája só

Elkészítés

A süteménylap elkészítése:

Keverjük össze a liszteket, a sütőport, a cukrot, sót és a sütőszereket. Adjuk hozzá a tökpürét, narancshéjat, az olajat, almaecetet és a citromlevet, keverjük el alaposan. Adagoljuk hozzá apránként a narancs kifacsart levét. Puha, nem formázható, de nem is folyós tésztát kell kapnunk, leginkább egy sűrű nokedlitészta állagú legyen a massza.

Simítsuk bele egy papírral bélelt tepsibe és 25 - 30 perc alatt süssük meg 180 fokon. A tészta sütési ideje függ a tepsi nagyságától.

A süteményt a papír segítségével vegyük ki a tepsiből és rácson hagyjuk hűlni.

A krém elkészítése:

1 konzervdoboz (4 dl) nagyon jól lehűtött kókuszkrém megvastagodott tetejének egy részét (körülbelül 1.5 dl) zsíros részt szedjünk le kanállal, tegyük  a hűtőbe, ebből lesz majd a sütemény díszítése.

A  visszamaradt kókuszkrémbe keverjük bele az agar agart, és egy edényben főzzük fel, forraljuk két percig.

Közben 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítőt egy kevés vízben / narancslében oldjunk fel és öntsük a fővő agar agarhoz. Picit kavargassuk, amíg besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről és kezdjük el ízesíteni. Tegyük bele és alaposan dolgozzuk el a tökpürét, keverjük bele a választott cukrot, narancslevet, vaníliát, okvetlen egy csipet sót. Kóstolgassuk, édesítgessük, ízesítgessük, igazítsuk az ízlésünkhöz.

A krémet tegyük be a hűtőbe 2 órányi időre, hogy megdermedjen.

Összeállítás:

A süteménylapra kenjük fel a megdermedt krémet. Tegyük a sütőbe ismét 1-2 órára az összeállított süteményt. Tálalás előtt verjük fel a maradék kókuszkrémet habbá, ha elveinkkel nem ellenkezik tegyünk bele egy habfixálót. Díszítsük vele a süteményt.

Kép: bulkshop.hu

 

 

Ha ezt a másik sütőtökös csodát is megsütnéd, a receptjéért kattints a képre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.