Életforma.hu

GASZTRO

Vágykeltő és hűsítő különleges italok!

A melegben hűsítő italokat innánk inkább, de a hangulat és a vágyak fokozása akkor is kívánatos lehet. Íme néhány különleges recept. Legyen jó napuk!...

1.) Aphrodité bora:

Hozzávalók:

1 liter malaga bor

1/2 liter száraz, vörös portói bor

3 vanília rúd

3 fahéj rúd

40 g ginseng gyökér

60 g friss gyömbér

Elkészítés:

Töltsék a malagát és a portóit egy nagy üvegbe. Nyissák fel, és kaparják ki a vaníliát, törjék apró darabokra a fahéjat, vágják apróra a ginsenget. Szemezgessék le, és vágják szintén apró darabokra a gyömbért. Tegyék bele a borkeverékbe. Fedjék le fóliával, és 15 napra tegyék be a hűtőbe. Szűrjék át egy szép kiöntőbe, tartsák hűtve, és úgy iszogassák (módjával, mert könnyen a fejbe száll!)

2.) A szerelem bora

Hozzávalók:

1 őszibarack,

2 kiwi

1 körte

2 sárgabarack

20 szem eper

20 szem málna

2 zacskó vaníliás cukor

1 kávéskanál fahéjpor

2 evőkanál apróra vágott friss gyömbér

5 cl konyak

5 cl rum

1 palack könnyű, száraz fehérbor (pl. chardonnay, vagy sauvignon blanc, 2007-es évjáratú)

Elkészítés:

Mossuk és hámozzuk meg az őszibarackot, a kiwit és a körtét, majd vágjuk apró darabokra a sárgabarackkal együtt. Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat a gyömbért, a konyakot és a rumot, majd óvatosan, finom mozdulatokkal keverjük össze és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a bort, és tegyük vissza a hűtőbe 15-20 percre. Szűrjük át egy szép kiöntőbe, és úgy öntögessük. A szűrön fennmaradó gyümölcsöket meg lehet enni, de óvatosan: az alkoholt magukba szívják, s az elbájolás helyett, elbódulás lehet az iszogatás vége!

3.) Gyömbér sorbet

A sorbet a francia gasztronómiában gyakorta tálalt fogás, elsősorban egy hosszabb menüsorba szokták beilleszteni, két főétel közé, hogy segítse az emésztést, és előkészítse a gyomrot a további fogásokra.

Sokan a fagylalthoz hasonlítják, de a sorbet mindig "vizes" és nem tejes alapú. Az afrodiziákus gyömbér sorbet-et viszont akár desszertként is tálalhatjuk kedvesünknek.

Hozzávalók:

300g friss gyömbér

200g porcukor

50 cl víz

1 citrom

néhány szem friss gyümölcs, salátának

maraschino likőr és line, ízlés szerint

Elkészítés:

Szemezgessék le, és vágják apróra a gyömbért. A vizet és a porcukrot tegyék egy kis lábasba, és főzzék fel szirupnak, forrástól számított kb. 5 percig. Turmixolják össze, majd tegyék a fagyasztóba 3 órára.

Kedvenc gyümölcseikből kis tálkákba készítsenek egy egyszerű gyümölcs salátát, s annak a tetejére tegyenk 1-2 gombócot a gyömbér sorbetből. Locsolják meg egy kis maraschino likőrrel és néhány csepp zöld citrom (lime) levével.

Adják hozzá a gyömbért és a citrom levét.

Egészségükre!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.