1.) Aphrodité bora:
Hozzávalók:
1 liter malaga bor
1/2 liter száraz, vörös portói bor
3 vanília rúd
3 fahéj rúd
40 g ginseng gyökér
60 g friss gyömbér
Elkészítés:
Töltsék a malagát és a portóit egy nagy üvegbe. Nyissák fel, és kaparják ki a vaníliát, törjék apró darabokra a fahéjat, vágják apróra a ginsenget. Szemezgessék le, és vágják szintén apró darabokra a gyömbért. Tegyék bele a borkeverékbe. Fedjék le fóliával, és 15 napra tegyék be a hűtőbe. Szűrjék át egy szép kiöntőbe, tartsák hűtve, és úgy iszogassák (módjával, mert könnyen a fejbe száll!)
2.) A szerelem bora
Hozzávalók:
1 őszibarack,
2 kiwi
1 körte
2 sárgabarack
20 szem eper
20 szem málna
2 zacskó vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéjpor
2 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
5 cl konyak
5 cl rum
1 palack könnyű, száraz fehérbor (pl. chardonnay, vagy sauvignon blanc, 2007-es évjáratú)
Elkészítés:
Mossuk és hámozzuk meg az őszibarackot, a kiwit és a körtét, majd vágjuk apró darabokra a sárgabarackkal együtt. Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat a gyömbért, a konyakot és a rumot, majd óvatosan, finom mozdulatokkal keverjük össze és tegyük a hűtőbe 1 órára.
Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a bort, és tegyük vissza a hűtőbe 15-20 percre. Szűrjük át egy szép kiöntőbe, és úgy öntögessük. A szűrön fennmaradó gyümölcsöket meg lehet enni, de óvatosan: az alkoholt magukba szívják, s az elbájolás helyett, elbódulás lehet az iszogatás vége!
3.) Gyömbér sorbet
A sorbet a francia gasztronómiában gyakorta tálalt fogás, elsősorban egy hosszabb menüsorba szokták beilleszteni, két főétel közé, hogy segítse az emésztést, és előkészítse a gyomrot a további fogásokra.
Sokan a fagylalthoz hasonlítják, de a sorbet mindig "vizes" és nem tejes alapú. Az afrodiziákus gyömbér sorbet-et viszont akár desszertként is tálalhatjuk kedvesünknek.
Hozzávalók:
300g friss gyömbér
200g porcukor
50 cl víz
1 citrom
néhány szem friss gyümölcs, salátának
maraschino likőr és line, ízlés szerint
Elkészítés:
Szemezgessék le, és vágják apróra a gyömbért. A vizet és a porcukrot tegyék egy kis lábasba, és főzzék fel szirupnak, forrástól számított kb. 5 percig. Turmixolják össze, majd tegyék a fagyasztóba 3 órára.
Kedvenc gyümölcseikből kis tálkákba készítsenek egy egyszerű gyümölcs salátát, s annak a tetejére tegyenk 1-2 gombócot a gyömbér sorbetből. Locsolják meg egy kis maraschino likőrrel és néhány csepp zöld citrom (lime) levével.
Adják hozzá a gyömbért és a citrom levét.
Egészségükre!