Életforma.hu

GASZTRO

Vajon visszatér-e a hazánkba a kávézás aranykora?

A világon minden évben szeptember 29-én ünneplik a Kávé Világnapját. A friss élénkítő fekete ital töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon. A magyarok ugyanis egyre több kávét fogyasztanak, amiben az egyre fejlettebb és professzionálisabb kávégépek is szerepet játszanak.

A kávézás otthon is egy élmény lehet, ha megfelelően készítjük el ezt a frissítő és élénkítő italt. Íme néhány érdekesség a magyar kávéfogyasztásról!

A magyarok ugyan nem tartoznak a legnagyobb kávéfogyasztó nemzetek közé, de az elmúlt évtizedben egyre többen kaptak rá ezen frissítő fogyasztására. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint1 1970-ben még mindössze 1,6 kilogrammot tett ki az egy főre jutó éves kávéfogyasztás idehaza, de ez a szám 1975-re 2,6 kilogrammra növekedett. Négy évtized vizsgálatában elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás csúcsa a ’80-as évek elején realizálódott, amikor az egy főre jutó kávéfelhasználás mennyisége elérte a 3,1 kilogrammot, majd a rendszerváltás idején 2,6 kilogramm környékén realizálódott. A ’90-es években 2,7-2,8 kilogramm jelentette a csúcsot és ez a trend az ezredforduló után is kitartott.

2010-ben aztán valami megváltozott a magyar kávéfogyasztási szokásokban és az egy főre jutó éves mennyiség 2,2-2,3 kilogrammra esett vissza. 2015 óta lassú emelkedés tapasztalható és elmondható, hogy a hazai kávéfogyasztás visszatért a ’90-es évek szintjéhez (2,6-2,7 kg), de még mindig elmarad kissé a ’80-as évek elején tapasztalt aranykortól, amikor egyes élelmiszerboltokban bárki által használható kávédarálók álltak rendelkezésre, hogy aki szeretné, az frissen ledarálhassa a megvásárolt szemes kávét. Természetesen a képet valamennyire árnyalja, hogy míg 1980-ban 10,7 millió addig, 2020-ban 9,7 millió volt Magyarország népessége.

A kávézás prémium élménnyé válhat otthon is (Foto: SAGE)

Kávézás otthoni gép segítségével: inkább karácsonyi időszakban népszerű a vásárlás

A kávéfogyasztási szokásokat nagyban befolyásolja, hogy milyen készüléket választ otthonra valaki. A Sage tapasztalatai szerint az év utolsó negyedévében, főként a karácsonyi időszakban élénkül meg a felsőkategóriás kávéfőzők forgalma. Az ilyen gépeket vásárlók egész évben kivárnak, tájékozódnak és mérlegelnek. A 400 ezer forint feletti, felsőkategóriába tartozó kávéfőzők 80 százalékát október vége és karácsony között adja el a Sage.

Jól látszik tehát, hogy sok felhasználó szereti magát, vagy a szeretteit megjutalmazni egy prémium minőségű kávéfőzővel, amivel nemcsak a kávéfogyasztás, hanem a kávékészítés is valódi, hamisíthatatlan élmény lehet.

– hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

Magyar piac újdonsága

A kávézás szenvedélyes rajongói számára a prémium konyhai gépeket gyártó ausztrál márka vadonatúj kávéfőzőt vezet be a magyar piacra. A SES 876 Barista Express Impress egy professzionális egykaros eszpresszó kávéfőző, amely rendkívül precíz kávékészítést teszt lehetővé. „Mindez annak köszönhető, hogy a készüléket úgy tervezték meg, hogy mindig optimális mennyiségű kávéőrleményt készítsen elő, emellett professzionális hőmérséklet-szabályozással, továbbá optimális víznyomással működtethető” – hangsúlyozta a Sage termékemendzsere.

A tökéletes eszpresszó, latte, vagy cappucino elkészítését több fontos paraméter teszi lehetővé. Az egyik, hogy a Sage újdonsága pontosan kijelzi a kávéőrlemény mennyiségét. Ha a szükséges adaghoz kicsit többre vagy kevesebbre van szükség, az intelligens adagolórendszer automatikusan korrigálja azt. Egyúttal pedig megjegyzi az utolsó adagot és a tömítés eredményét és úgy állítja be, hogy legközelebb a tökéletes adagot érje el. Ugyancsak az optimális kávékészítést szolgálja, hogy a SES 876 kávéfőző 10 kilogramm nyomáserősségű tamperálást biztosít, ezáltal az ideális mértékben tömöríthető össze a kávéőrlemény.

A megfelelő végeredmény érdekében a SES 876-os 9 baros nyomás mellett, 93 fokos vízhőmérsékleten főzi le a kávét. Ennek köszönhetően az elkészített eszpresszó kremája karamella színű és habos lesz. „A cortado, latte, vagy cappucino elkészítéséhez pedig a SES 876 gőzkarja szolgál, amellyel 130 fokos hőmérsékleten selymes és könnyed mikrohabot készíthetünk” – emelte ki Simon László.

Forrás:

1 – KSH: https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0060.html

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.