Életforma.hu

GASZTRO

Vegán tiramisu turbós ötletekkel

Azért ünnepi a sütink, mert tiramisukészítésre nem mindennap szánja rá magát az ember. Egyrészt mert nem tartozik az olcsó sütemények közé, másrészt mire elkészülnek, és összeállnak egésszé a különböző hozzávalók, tészták, krémek, eltelik egy fél nap. Most igyekszünk az eredeti, méltán népszerű süteményhez nagyon hasonlító, vegán, gluténmentesen és egyszerűbben elkészíthető változatot bemutatni. A képen látható tiramisu tésztája nekünk sem olcsó, mert zömében mandulalisztből készült, de mellékelünk néhány olcsóbban is előállítható, házilag bekeverhető lisztkeveréket, amelyek helyettesíthetik a mandulalisztet és olcsóbbá teszik a sütemény elkészítését. A krémjét, amely a mascarponét hivatott kiváltani, nagyon egyszerű, saját készítésű pudingból főztük olcsó, mindennapos alapanyagokból. Tényleg nagyon finom krémes, omlós, ízekben gazdag, fantasztikus sütemény lett. A bulkshop.hu szerint érdemes vele próbálkozni.

Vegán tiramisu, Kép: bulkshop

Hozzávalók:

1 csésze barna rizsliszt

2 csésze mandulaliszt

4 evőkanál cukor (fehér színű cukorpótló) eritritol

1 evőkanál sütőpor

1 csipet só

1/2 bögre olvasztott kókuszolaj

2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor a leírása szerint, felverve (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz)

kávéskanál vaníliakivonat

1 teáskanál mandulaíz (mi aromát használtunk)

0.5 - 1 dl növényi tej

* A Megjegyzések részben olcsóbb, jól működő lisztkeverékeket is megadunk a barna rizsliszt és a mandulaliszt kiváltására.

Hozzávalók a vaníliapudinghoz:

2.5 bögre vaníliás rizstej (más növényi tej)

3-4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorpótló (több/kevesebb)

2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő

2 teáskanál vanília

1 teáskanál mandulakivonat (aroma)

1 csipet só

1 mokkáskanál kurkuma a színezéshez (elmaradhat)

Mákos pite aszalt szilvával
Gluténmentesen elkészíthető, vegán sütemény. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető pitealapot töltöttünk meg aszalt szilvával felturbózott mákkal. Ha van télire eltett szilvalekvárotok a spájzban, azzal is nyugodtan elkészíthető. A szilva ízessé, krémessé, puhává varázsolja a máktölteléket. Az aszalt szilva vagy a szilvalekvár a mákkal együtt a tél kincsei, egészségünk őrzői, egymással nagyon jól harmonizálnak, tökéletessé téve a töltelék ízét, zamatát. A piténk tetejére vékony vaníliapudingot simítottunk, amely azonban nem elmaradhatatlan része, inkább csak díszítője a süteménynek – írja a bulkshop.hu.

Hozzávalók a kávésziruphoz:

2/3 bögre gyengére főzött kávé

1/2 bögre kakaópor / a tetejére a szóráshoz

3-4 evőkanál eritritol / barna cukor / kókuszcukor / más cukor (több/kevesebb)

1 kávéskanál vaníliakivonat

1 mokkáskanál fahéj

Hozzávalók a habhoz:

felvert kókuszkrém / más növényi tejszín helyettesítő

1 kávéskanál vaníliakivonat

porcukor/ más fehér cukor, cukorpótló ízlés szerint

Elkészítés:

A süteménykéreg elkészítése:

1. Indítsuk el a sütőt, melegítsük elő 180 fokra.

2. Béleljünk ki egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral. (A mienk 20×25 cm-es volt.) A legjobb, ha mindjárt abban a tepsiben dolgozunk, amelyikben a süteményt majd összeállítjuk.

3. Készítsük el a tojáspótlót: ha lenmaggal dolgozunk, őröljük meg, áztassuk be a vízbe zselésedésig.

Ha tojáspótló porral dolgozunk, az előírásoknak megfelelően keverjük be és verjük fel.

(Mi tojáspótló port használtunk.)

4. A szárazanyagokat keverjük össze.

5. A tojáspótlót, az olajat az ízesítőket és 0.5 dl-nyi növényi tejet keverjünk össze a száraz anyagokkal. Ha száraznak éreznénk a tésztát, a maradék tejből adagoljunk még hozzá.

Sűrűn folyós, de semmiképpen nem összeálló vagy száraz tésztát kell kapnunk.

6. 20 percig süssük, akkor tartsunk tűpróbát. A sütés ideje a tepsi nagyságától is függ.

7. A süteményt tegyük félre hűlni.

8. A vaníliapuding elkészítése:

A hozzávalókat alaposan keverjük / turmixoljuk össze és főzzük fel, sűrítsük be.

Tegyük félre hűlni.

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém
A lenhab nemcsak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan, olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon – írja a bulkshop.hu.

9. A kávészirup elkészítése:

A hozzávalókat turmixoljuk / keverjük össze és tegyük fel a tűzhelyre, lassú tűzön főni, egészen addig, amíg kissé besűrűsödik.

Tegyük félre hűlni.

10. A tiramisu összeállítása:

Felezzük el a kávészirupot és felét terítsük el a tálalóedényünk aljában.

Helyezzük rá a tésztát.

A tészta tetejére halmozzuk és terítjük a vaníliapudingot.

Simítsuk el rajta a maradék kávészirupot.

Tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy az alkotórészek integrálódjanak.

Tálalás előtt simítsuk el rajta a felvert tejszínpótlót és szórjuk meg száraz kakaóval

Megjegyzések:

*Olcsóbb variációs lehetőségek a lisztkeverék (a barna rizsliszt és a mandulaliszt) kiváltására:

6 púpozott evőkanál zabpehelyliszt

2 púpozott evőkanál kókuszliszt

1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:

7 dkg rizsliszt

7 dkg gluténmentes zabpehelyliszt

6 dkg kókuszliszt

vagy:

1/4 csésze rizsliszt

1/4 tápiókakeményítő

1/4 burgonyakeményítő

1.5 bögre barna rizsliszt

1 mokkáskanál konjakliszt

vagy:

1 bögre rizsliszt

1/2 bögre tápiókakeményítő

1/2 bögre kukoricakeményítő

vagy:

2 bögre apróbbra őrölt zabpehely / gluténmentes zabpehely / 1 bögre zabpehely + 1 bögre zabpehelyliszt

A fenti alternatív lisztkeverékeket ebben a süteményben nem, de más süteményekben már kipróbáltuk. Természetesen ezek a keverékek más és más minőségű és jellegű kérget eredményeznek, de működőképesek.

Jó átvágyat a bulkshop.hu!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.