Életforma.hu

GASZTRO

Zabpehelyből készült reggeli lepény

A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum. Ez a mennyiség 3 személynek elegendő reggelire.

Hozzávalók kb. 12 db kis palacsintához:

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

10 dkg zabpehely

2,5 dl víz

3 evőkanál (kókusz)liszt

1 tojás

1 teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál olvasztott kókuszzsír + még egy kevés a sütéshez

őrölt fahéj

2 evőkanál eritrit

egy csipet só

a tálaláshoz sok:) eper

Elkészítés:

A zabpelyhet néhány órával a sütés előtt (esetleg előző este) beáztatjuk a vízbe (hagyományos étrenden élők akár tejbe), és lefedve a hűtőben hagyjuk. Az eltelt idő alatt a zabpehely megszívja magát vízzel és megpuhul. Ha netán maradna rajta folyadék, öntsük le róla. Egy tálba téve adjuk hozzá a tojást, lisztet, az olvasztott zsiradékot (esetleg vajat), az eritritet (cukrot), fahéjat, sót, szódabikarbónát, keverjük el alaposan. Egy serpenyőben melegítsük meg a zsiradékot, és egy-egy evőkanálnyi masszát beletéve közepes, vagy annál alacsonyabb lángnál süssük a palacsintákat pirosra. Elég egyszer megfordítani mindegyiket, amikor sütés közben a masszában buborékok keletkeznek, és az alja már szilárd a palacsintának.

Ez az édesség nem hasonlítható a hagyományos palacsintához, elég tömör szerkezetű, és ha nem fűszerezzük karakteresen, kicsit jellegtelen is. De persze nagyon finom így is, de szinte elengedhetetlen hozzá egy kevés gyümölcs. Én 30 deka epret kockáztam fel, megcsepegtettem egy pár csepp agavé sziruppal, néhány csepp lime-mal, vágtam bele friss menta leveleket, azzal tálaltam a reggelit.

Zabpelyhes, áfonyás keksz
Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve… kivéve néhány kekszet.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.