Életforma.hu

GASZTRO

Zöldséges palacsintahegy

Az Európai Friss Kalandok csapata időről-időre olyan fogásokat készít, amelyek gyerekeknek készülnek, de gyerekekkel együtt is elkészíthetők. Céljuk, hogy a legkisebbeket rászoktassák a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

Palacsintatorony. Fotó: Európai Friss Kalandok

Az Európai Friss Kalandok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves, edukációs programja, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.

Hozzávalók 4 főre: 1 közepes cukkini, 2 kis sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 85 g liszt, 2 mokkáskanál élesztő, 2 tojás, 1 mokkáskanál pirospaprika, 5 szál petrezselyem, 200 g tejföl, fél citrom leve, 1 kis gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, só, napraforgóolaj a sütéshez.

Elkészítés: Mossuk meg és reszeljük le a cukkinit. Tegyük szűrőtálba és sózzuk meg egy nagy csipet sóval. Hagyjuk 10 percig lecsöpögni.  Egy tálban keverjük össze a tejfölt a fél citrom levével, a megtisztított, fokhagymanyomóval átpasszírozott fokhagymagerezdet, az apróra vágott petrezselyemlevelet (a szárát tartsuk meg) olívaolajjal és sóval! Tegyük félre az így elkészült öntetet!

Hámozzuk meg, és reszeljük le a répákat, vágjuk fel apróra a hagymát és a petrezselyemszárat, majd tegyük őket egy nagyobb salátástálba! Adjuk hozzá a kézzel kissé kinyomkodott cukkinit, a pirospaprikát, a tojásokat, a lisztet, egy mokkáskanál sót és élesztőt, majd kíméletesen keverjük össze!

A palacsintasütőt kevés olajjal kenjük meg, és forrósítsuk fel! Majd egy kis merőkanálnyi (vagy 4 evőkanálnyi) tésztát merjünk bele, és terítsünk szét a serpenyőben! Hagyjuk sülni 2 percig, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 2 percig! A kisült palacsintákat egy nagy tányéron tornyozzuk egymásra, amíg el nem fogy az összes tészta! A tetejét uborka- vagy színes paprikaszeletekkel díszíthetjük. A palacsintahegyet a tejfölös mártogatós öntettel tálaljuk. 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.