Amerikai tudósok kiszámították, hogy napi 2 órába telik a ház körüli takarítás, főzés, mosogatás és egyéb dolgok elvégzése. Ezt az értékes időt más érdekesebb feladatokra fordíthatjuk, ha abbahagyunk néhány olyan házimunkát, amire jobb ha nem is pazaroljuk az időnket.
A csempék közti fuga tisztítása
Biztos, hogy te is láttál már olyan videót, amiben azt mutatják meg, hogy egy fogkefével milyen szépen meg lehet tisztítani a csempék közötti fuga csíkokat. Érdemes tudnod, hogy ha egyszer nekiállsz ennek, nem sok sikerélményed lesz. Az előzőleg egyenletesnek tűnő fuga valahol teljesen fehér lesz, máshol pedig, akárhogy súrolod is, sötét marad. Így sokkal feltűnőbbek lesznek az elszíneződött részek, mint a tiszták. Ezenkívül nagyon hosszú és fárasztó a takarításnak ez a módja. Érdemes helyette fuga-tömőanyaggal újratölteni a réseket, ettől újra sokáig egyenletesen fehér lesz mindenhol.
Öntöttvas serpenyő súrolása
Ha túlzottan sokat vizezed az öntöttvas serpenyődet, idővel berozsdásodik. Mosógatószert ráadásul nem is szabad használni ennél az edénytípusnál. De akkor hogyan lehet tisztán tartani? A felesleges ételmaradékot papírszalvétával, vagy papírtörlővel kell eltávolítani a serpenyőről, majd pár csepp étolajjal átkenni és kész. Semmi víz, semmi sikálás, semmi mosószer. Egy öntöttvas serpenyő évtizedekig használható ezzel a technikával, ha mégis víz érné, akkor érdemes gyorsan teljesen felitatni és kiszárítani, hogy ne rozsdásodhasson be.
A konyhai tűzhely és a sütő mosása minden használat után
A friss ételfoltokat nedves ruhával könnyen eltávolíthatjuk, bőven elég, ha hetente egyszer végigmegyünk a konyha tűzhely felületén. Amikor kifut az étel, vagy kicsöppen valami, azonnal töröljük le, ne hagyjuk odaszáradni a foltot, így elegendő lesz a heti egyszeri teljes tisztítás. A sütőt havonta egyszer érdemes takarítani, hiszen a magas hőmérséklet elpusztítja az összes baktériumot, és mivel az étel úgysem érintkezik a sütő egyetlen felületével sem, így nincs mitől félnünk, ha nem csillog-villog a sütőnk minden használat után.
A fából készült bútorok polírozása
Azokat a bútorokat, amelyeket már előzőleg bevontak olajjal és viasszal, nem érdemes hetente polírozni, hiszen csak kárt tehetünk az érzékeny bevonatban. A bútor színe kifakulhat és még jobban porosodhat. A polírozószereket évente csak kétszer használd, hetente csak nedves ruhával töröld át a bútoraidat és készen is vagy.
Függönymosás ünnepek előtt
Húsvéti nagytakarítás, karácsonyi nagytakarítás, nyári nagytakarítás - ilyenkor mindig kimossuk a függönyöket is. Ismerős? Pedig átlagosan elég félévente kimosni a függönyt. Ha nincs háziállatod, és nem nyitogatod gyakran az ablakot, a függönyök hosszabb ideig maradnak tiszták és frissek. A függöny gyakori mosásától hamar kifakul a színe is. Kíméletes, ha gőzölős tisztítót használsz, ami még a gyűrődéseket is kisimítja. Így levenni sem kell, csak átfutni rajta a géppel és kész.
Ételek elmosása
Ha egy csomag zellert veszel a boltban, nem kell minden apró darabját lemosnod a csap alatt. A mosás nem teszi tisztává az ételt, inkább annak van nagy esélye, hogy a mosogatóból vagy más konyhai felületekről származó kórokozókat juttatunk az ételre. A húst sem kell áztatni, elég röviden leöblíteni, a vízfürdő ugyanis nem segít a baktériumok elleni harcban. A húst nagy hőfokon kell sütni, így bármi kórokozó volt is rajta, az a hő hatására elpusztul.
Ágyneműk és ruhák gyakori vasalása
A textilneműnek - kivéve a tiszta pamutot, nem tesz jót a gyakori vasalás, hiszen a magas hő hatására kifakulhat, megnyúlhat. Ruhavásárlásnál érdemes az anyagösszetételre is figyelni, és inkább olyan darabokat választani, ami farmer, spandex, gyapjú, kasmír, vagy liocell. Ezek nem gyűrődnek, de bőrbarátok, így nem kell minden mosás után vasalni őket. A frissen mosott, még nedves ruhákat érdemes vállfán, akasztón szárítani, így 'kilógják' magukat.
Az elmosott edények áttörlése
Még a tiszta konyharuhákon is lehetnek olyan szennyeződések, amiket átvihetünk a tányérokra, poharakra, ha mosogatás után azonnal eltöröljük őket. Helyette inkább hagyjuk megszáradni az edényeket a csepegtetőn. Egy másik értelmetlen házimunka az edények előmosása, mielőtt bekerülnek a mosogatógépbe. Csak annyit kell tenni, hogy eltávolítjuk az ételmaradékokat a tányérokról és mehetnek is a gépbe.
Hetente lefolyót tisztítani
Minden tisztítószer agresszív vegyületeket tartalmaz, ami nem válogat abban, hogy mit old fel. Ez lehet a dugulás, vagy a csöveink belseje. Természetesen, ha eltömődött a lefolyó, akkor használhatjuk dugulásoldókat, de a gyakori vegyszeres lefolyótisztítás többet árt, mint használ. Inkább ügyeljünk arra, hogy a darabos hulladék a szemetesbe kerüljön!
A kávéfőző és a teáskanna nagyon alapos tisztítása
Szakértők úgy vélik, hogy a kávémaradék a kávéfőző belsejében teszi a végeredményt olyan finommá, és ezzel a kávéimádók is egyetértenek. Semmiképp se használj mosogató- , vagy pláne súrolószert a tisztításukhoz. Ez a következő használatnál kellemetlen mellékízt adhat a kávénak. Ugyanez vonatkozik a teáskannákra is. Ne törődj az elszíneződéssel, csak öblítsd el sima vízzel ezeket az eszközöket.
Ezt olvastad már?