Életforma.hu

STÍLUS

A legtakarékosabb konyhai eljárás

Amilyen sokszor beszélünk az egészséges táplálkozásról, olyannyira ritkán a párolásról mint egészséges és takarékos ételelkészítési módról. Pedig ez a legkíméletesebb konyhatechnikai eljárás, amely nemcsak az ízeket, hanem a vitaminokat is megőrzi, ráadásul a mai korszerű szerkezetekkel már gyors és gazdaságos is a módszer alkalmazása.

Pedig ez a legkíméletesebb konyhatechnikai eljárás, amely nemcsak az ízeket, hanem a vitaminokat is megőrzi, ráadásul a mai korszerű szerkezetekkel már gyors és gazdaságos is a módszer alkalmazása.

A párolás korántsem a modern kor találmánya, az ázsiai gasztronómiában évezredes a hagyománya. Egykoron - sőt néhol még ma is - a "párolómasina" elemeit egymásra helyezett bambuszkosarak alkották. A bambuszpárolók mellé a Kr. e. 200 körüli időkben felsorakozott a dupla falú öblös fazék, amelynek tetejére rákerült a lefedett párolóedény. Ez a "kétszintes" főzőedény aztán meghódította Európát is, ahol már az 1600-as évek második felében megszületett a légmentesen zárható, túlnyomás-szabályozó szeleppel kialakított gőzfazék (Papin-fazék). A mai kukta elődjének felfedezését aztán több, hasonló próbálkozás is követte, közülük elsősorban az 1960-as években megjelent római tál (Römertopf) érdemel említést. (A kuktákról lásd cikkünket a 68. oldalon.)

Az eljárás lényege

akkor és a mai korszerű eszközökkel is ugyanaz, miként a végeredmény is: a vízgőzzel, saját nedvességtartalmukban párolódó ételalapanyagokból egészséges finomságok lesznek, amelyek alig veszítenek eredeti, az emberi szervezet számára elengedhetetlen értékes anyagaikból, így magas a tápértékük, természetes ízekben gazdagok, és könnyen emészthetők.

Napjaink párolóedényeinek, -készülékeinek palettája sokszínű, az egyszerűbb, gáz- és villanytűzhelyeken egyaránt "működtethető" két- és többszintű edényektől kezdve az asztali elektromos készülékeken át a konyhai munkapadba beépíthető, érintőkapcsolós gőzpárolókig.

Előnyük vitathatatlan: használatuk során a zöldségek, gyümölcsök, halak, húsok természetes nedvességtartalma megmarad, súlyveszteségük minimális, az asztalra kerülő étel pedig jóval egészségesebb, mint a hagyományosan készített. További előny, hogy a forró gőz az ételt minden oldalról körbefogja, így az egyenletesen puhul. Az sem mellékes, hogy egyszerre akár többféle ételt - zöldséget, húst, rizst, egyebet - párolhatunk együtt anélkül, hogy az illat- és ízanyagok összekeverednének.

Korunk párolómasinái

nemcsak gyorsan, kíméletesen dolgoznak, hanem a lefagyasztott ételek kiolvasztását is elvégzik, s meghatározott ideig melegen tartják az elkészült, ebédet, vacsorát. A legkorszerűbbek elektronikusan programozhatók, időzíthetők, gyerekzárral, utasítászárral, külső hűtőventilációval kialakítottak, ráadásul küllemük is elegáns, némelyek ujjlenyomatmentes inox kivitelben készülnek, könnyen - akár mosogatógépben is - tisztíthatók.

S mivel e készülékekben a jó hőátadás folytán az ételek készítése a szokásosnál 20-30 százalékkal alacsonyabb hőmérsékleten és többnyire 20-30 százalékkal rövidebb idő alatt történik, jelentős - ételtől függően akár 30-50 százalék - energia megtakarítás is elérhető velük.

Hasznos tanácsok pároláshoz :

- Utólag is sózzuk az ételeket, a gőz ugyanis "kiveszi" a só erejét.

- A finomító, állagjavító anyagokat - tejszín, citromlé, tejföl, vaj, zöldfűszerek - a párolás végeztével adjuk az ételhez, így megmarad eredeti aromájuk, és az állaguk is tetszetősebb.

- Rizs, hüvelyesek párolásakor ugyanannyi vizet tegyünk az edénybe, mint az alapanyagok mennyisége.

- Ha halat párolunk, kevéske vajjal vagy olajjal kenjük be a párolóedény alját.

- Ha a süteményhez használt aszalt gyümölcs túlságosan kiszáradt, tegyük néhány percre a párolóedénybe.

- Ha paradicsomot, paprikát, barackot kell megszabadítani a héjától, ez gyerekjáték lesz néhány perc gőzölés, majd hideg vizes fürdő után.

- Ha fagyasztott ételt akarunk kiolvasztani, fedjük le alufóliával, így megvédhetjük a lecsapódó vízgőztől.

Jó tudni!

Digitális időzítő: a párolás befejeztével jelez, és a készüléket automatikusan kikapcsolja.

Elektronikus programóra: beprogramozható a párolás-sütés kezdete és vége.

Exkluzív aromadiffúzor rendszer: a speciálisan kialakított turbogyűrű lehetővé teszi, hogy fűszernövényeket helyezzenek a párolóba, amelyeknek az aromája így átjárja a párolódó ételt.

Gőzfőzés: főzési forma, amely megőrzi a zöldségekben lévő összes vitamint, az ásványi sókat, az ételalapanyagok színét, állagát.

Gyermekzár: egyszerű és biztos védelmet nyújt illetéktelen használat ellen.

60 perces időkapcsoló: a beállított idő leteltével a készülék automatikusan kikapcsol.

Kivehető csepptálca: előnye, hogy könnyen kiüríthető és tisztítható.

Kontaktkapcsoló az ajtóhoz: biztonsági kapcsoló a készülék veszélymentes kikapcsolásához.

Külső vízbetöltő nyílás: előnye, hogy a víztartály használat közben is feltölthető.

Melegen tartás funkció: tálalásra készen tartja az elkészült ételt.

Touch-control: az érintőgombos kapcsolóval az egyes párolási módok tetszőlegesen beállíthatók, s készülék az étel elkészülte után automatikusan kikapcsol. Erről hangjelzést ad.

Vitamin+ funkció: még több vitamint őriz meg, és gyorsabb a hagyományos párolásnál.

Vízkőmentesítés-jelző fénycsengővel: felhívja a figyelmet a vízkőmentesítésre.

Víztöltés-jelző: jelzi, ha a készülékben alacsony a vízszint.

Szilágyi Eta

Illusztráció: Miele

A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.