Pedig ez a legkíméletesebb konyhatechnikai eljárás, amely nemcsak az ízeket, hanem a vitaminokat is megőrzi, ráadásul a mai korszerű szerkezetekkel már gyors és gazdaságos is a módszer alkalmazása.
A párolás korántsem a modern kor találmánya, az ázsiai gasztronómiában évezredes a hagyománya. Egykoron - sőt néhol még ma is - a "párolómasina" elemeit egymásra helyezett bambuszkosarak alkották. A bambuszpárolók mellé a Kr. e. 200 körüli időkben felsorakozott a dupla falú öblös fazék, amelynek tetejére rákerült a lefedett párolóedény. Ez a "kétszintes" főzőedény aztán meghódította Európát is, ahol már az 1600-as évek második felében megszületett a légmentesen zárható, túlnyomás-szabályozó szeleppel kialakított gőzfazék (Papin-fazék). A mai kukta elődjének felfedezését aztán több, hasonló próbálkozás is követte, közülük elsősorban az 1960-as években megjelent római tál (Römertopf) érdemel említést. (A kuktákról lásd cikkünket a 68. oldalon.)
Az eljárás lényege
akkor és a mai korszerű eszközökkel is ugyanaz, miként a végeredmény is: a vízgőzzel, saját nedvességtartalmukban párolódó ételalapanyagokból egészséges finomságok lesznek, amelyek alig veszítenek eredeti, az emberi szervezet számára elengedhetetlen értékes anyagaikból, így magas a tápértékük, természetes ízekben gazdagok, és könnyen emészthetők.
Napjaink párolóedényeinek, -készülékeinek palettája sokszínű, az egyszerűbb, gáz- és villanytűzhelyeken egyaránt "működtethető" két- és többszintű edényektől kezdve az asztali elektromos készülékeken át a konyhai munkapadba beépíthető, érintőkapcsolós gőzpárolókig.
Előnyük vitathatatlan: használatuk során a zöldségek, gyümölcsök, halak, húsok természetes nedvességtartalma megmarad, súlyveszteségük minimális, az asztalra kerülő étel pedig jóval egészségesebb, mint a hagyományosan készített. További előny, hogy a forró gőz az ételt minden oldalról körbefogja, így az egyenletesen puhul. Az sem mellékes, hogy egyszerre akár többféle ételt - zöldséget, húst, rizst, egyebet - párolhatunk együtt anélkül, hogy az illat- és ízanyagok összekeverednének.
Korunk párolómasinái
nemcsak gyorsan, kíméletesen dolgoznak, hanem a lefagyasztott ételek kiolvasztását is elvégzik, s meghatározott ideig melegen tartják az elkészült, ebédet, vacsorát. A legkorszerűbbek elektronikusan programozhatók, időzíthetők, gyerekzárral, utasítászárral, külső hűtőventilációval kialakítottak, ráadásul küllemük is elegáns, némelyek ujjlenyomatmentes inox kivitelben készülnek, könnyen - akár mosogatógépben is - tisztíthatók.
S mivel e készülékekben a jó hőátadás folytán az ételek készítése a szokásosnál 20-30 százalékkal alacsonyabb hőmérsékleten és többnyire 20-30 százalékkal rövidebb idő alatt történik, jelentős - ételtől függően akár 30-50 százalék - energia megtakarítás is elérhető velük.
Hasznos tanácsok pároláshoz :
- Utólag is sózzuk az ételeket, a gőz ugyanis "kiveszi" a só erejét.
- A finomító, állagjavító anyagokat - tejszín, citromlé, tejföl, vaj, zöldfűszerek - a párolás végeztével adjuk az ételhez, így megmarad eredeti aromájuk, és az állaguk is tetszetősebb.
- Rizs, hüvelyesek párolásakor ugyanannyi vizet tegyünk az edénybe, mint az alapanyagok mennyisége.
- Ha halat párolunk, kevéske vajjal vagy olajjal kenjük be a párolóedény alját.
- Ha a süteményhez használt aszalt gyümölcs túlságosan kiszáradt, tegyük néhány percre a párolóedénybe.
- Ha paradicsomot, paprikát, barackot kell megszabadítani a héjától, ez gyerekjáték lesz néhány perc gőzölés, majd hideg vizes fürdő után.
- Ha fagyasztott ételt akarunk kiolvasztani, fedjük le alufóliával, így megvédhetjük a lecsapódó vízgőztől.
Jó tudni!
Digitális időzítő: a párolás befejeztével jelez, és a készüléket automatikusan kikapcsolja.
Elektronikus programóra: beprogramozható a párolás-sütés kezdete és vége.
Exkluzív aromadiffúzor rendszer: a speciálisan kialakított turbogyűrű lehetővé teszi, hogy fűszernövényeket helyezzenek a párolóba, amelyeknek az aromája így átjárja a párolódó ételt.
Gőzfőzés: főzési forma, amely megőrzi a zöldségekben lévő összes vitamint, az ásványi sókat, az ételalapanyagok színét, állagát.
Gyermekzár: egyszerű és biztos védelmet nyújt illetéktelen használat ellen.
60 perces időkapcsoló: a beállított idő leteltével a készülék automatikusan kikapcsol.
Kivehető csepptálca: előnye, hogy könnyen kiüríthető és tisztítható.
Kontaktkapcsoló az ajtóhoz: biztonsági kapcsoló a készülék veszélymentes kikapcsolásához.
Külső vízbetöltő nyílás: előnye, hogy a víztartály használat közben is feltölthető.
Melegen tartás funkció: tálalásra készen tartja az elkészült ételt.
Touch-control: az érintőgombos kapcsolóval az egyes párolási módok tetszőlegesen beállíthatók, s készülék az étel elkészülte után automatikusan kikapcsol. Erről hangjelzést ad.
Vitamin+ funkció: még több vitamint őriz meg, és gyorsabb a hagyományos párolásnál.
Vízkőmentesítés-jelző fénycsengővel: felhívja a figyelmet a vízkőmentesítésre.
Víztöltés-jelző: jelzi, ha a készülékben alacsony a vízszint.
Szilágyi Eta
Illusztráció: Miele
A cikk a Konyha & Fürdő Magazin 2008. október-novemberi számában jelent meg.