- 20 db hámozatlan, nagy zöldhagyma
- 4 nagy paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db keménytojás sárgája
- 12 szem mandula
- 2 dl olaj
- 1 ek borecet
- pici cayenne-i bors
- pici có
Elkészítés:
Vágjuk be a paradicsomok tetejét, és dugjunk bele egy-egy gerezd héjas fokhagymát. Lassú tűzön hevítsük kb. 10 percig. Az egészet összeturmixoljuk, majd a megpirított, durvára vágott mandulával és a tojások sárgájával jól összekeverjük. Most jöhet hozzá apránként a borecet és az olaj. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a cayenne-i borsot, a sót, és amikor kóstolásra is katalán lettél, akkor a "mártogatóst" öntsük egy tálba.
A hagymák alsó kis gyökereit vágjuk le, a hagymákat "szabjuk" egyformára, de úgy, hogy zöldje is maradjon bőven, mert az is fantasztikus! Sütőben vagy kerti grillsütőben süssük barnásra, még melegen a már kész mártással tálaljuk!
Hajrá Katalónia, hajrá Barcelona, hajrá grillsütő!
Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.