Svájci kutatások igazolták: azoknál a gyermeket váró nőknél, akik a babavárás ideje alatt több mint 50 százalékban bioélelmiszert fogyasztottak, az anyatej kalóriaértéken számolva jóval nagyobb arányban tartalmaz - a baba fejlődésére kiható - telítetlen zsírsavat, mint a hagyományos ételeket fogyasztóké.
Persze a nagyobb gyermekek étkeztetése is folyamatos odafigyelést igényelne. A szakemberek szerint például fontos lenne, hogy ne kerüljön nap mint nap az asztalukra például nátriumnitrittel (színfixáló vegyülettel) készült felvágott, hiszen ez anyagcsere-romboló és rákkeltő is. De a színezett szörpök, cukorkák, édességek egy részének színezőanyaga, a "kármin" vagy az olcsóbb kekszek előállításánál gyakran használt - veszélyes transz-zsírsavakat tartalmazó - hidrogénezett olajok is károsak lehetnek a fejlődő szervezetre. Ezért bioélelmiszereket kellene enniük, amelyeknél az édesítés, színezés, állagmegőrzés természetes anyagokkal, például a pirosítás céklával, az édesítés mézzel történik.
Az ökológiai gazdálkodásból eredő tejnek,
Mint azt dán szakemberek kutatásaik alapján állítják, jóval magasabb az E-vitamin-tartalma és béta-karotin-szintje, mint a hagyományos körülmények között előállítottnak.
Ez azért figyelemre méltó, mert az E-vitamin antioxidánsként fontos szerepet játszik az emberi szervezetben, míg az A-vitamin "előanyaga", a béta-karotin, a legfontosabb bőrvédő hatású vitaminunk. Serkenti a sejtek pigmentképződését, ezáltal elősegíti a bőr egyenletes barnulását, és nem utolsósorban meggátolja a napfény ultraibolya sugarainak károsító hatását.
S hogy hogyan kerülnek ezen hasznos vitaminok nagyobb arányban a biotejbe?
A kutatók szerint a különbség a tejet adó állatok takarmányozásában keresendő. Amíg ugyanis az ökológiai termelésben jelentős mennyiségű - az említett vitaminokat tartalmazó - füvet, hüvelyes növényt fogyasztanak az állatok, a hagyományos tenyészetekben inkább a kukoricatakarmány dominál.
A tehén-, a juh- és a kecsketej közül vajon melyik az értékesebb az emberi szervezet számára? Ezt is vizsgálják a szakemberek, és az összehasonlítás eredményét talán akkor sem árt figyelembe venni, ha nálunk még mindig kevés család asztalára kerül juh- vagy kecsketej, és a tejkészítményekben is inkább a "tehéneredetű" a megszokott. Pedig a juh- és kecsketejnek - annak okán, hogy nincs bennük a tehéntejben meglévő, nehezen emészthető fehérje - nemcsak a fehérje-összetétele kedvezőbb, hanem aminosavakat is jóval nagyobb arányban tartalmaz. További előnyük, hogy zsírsavcseppecskéik kisebbek, ezért könnyebben emészthetők, s a csontozat erősödését növelő kalcium jobb hasznosulását segítő kalcium-foszfor-arányuk is magasabb, mint a tehéntejé. Bővebb az ellenanyag- és antivirálisanyag-tartalmuk is: emiatt alkalmazták "gyógyírként" régebben például a kecsketejet a tüdőbetegeknél. Ugyancsak figyelemre méltó orotsav (B13-vitamin)-mennyiségük, ami befolyásolja a zsíranyagcserét, véd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől, de jó eredménnyel alkalmazzák a sclerosis multiplex betegségnél is.Szil
Forrás: Biokultúra lap, Biokosár Magazin, Biotermelők, Magyar Biokultúra Szövetség, www.tudatosvasarlo.hu.Zöldpont
Ökoanyagok a tavaszi nagytakarításban
Bár a takarítás nem étrendi kérdés, de az egészséghez ugyanúgy hozzátartozik: lakásunk tisztán tartásához is érdemes környezetkímélő anyagokat használni. Ezekkel nem csak a tisztítószerekre fordított korábbi kiadásaink csökkenthetők érezhetően, otthonunk levegője, klímája is jóval egészségesebbé tehető. A mosószóda például nemcsak kiváló kézi és akár automata mosógépben is használható mosószer, hanem - erős zsíroldó hatása révén - általános lakástisztító is: például tűzhelyek, konyhai, fürdőszobai csempék kiváló karbantartója, és emellett vízlágyító hatású. Az árát tekintve meglehetősen pénztárcabarát, hiszen kilóját 200-300 forintért árulják.
Az ecet mint kiváló vízkőoldó régóta ismert, így nem újdonság, hogy a felhasználásával ma készült környezetkímélő tisztítószerekkel jó eredményt érhetünk el a fürdőszobában és a konyhában a vízkő és a vízfoltok felszámolásában. Természetesen arra ügyeljünk, hogy a savra érzékeny anyagok - például márvány és néhány zománcfajta - esetében ne használjuk, nehogy sérüljön a nemes anyag.
Az egyszerű szódabikarbónáról is hasonló jók mondhatók el, például - vízben feloldva - kimoshatjuk, vagy - egy kis edénybe a készülékbe helyezve - szagtalaníthatjuk vele a hűtőt.
A régóta ismert egyszerű házi tisztítószereken kívül persze számos korszerű biotisztítószer is kapható a bioboltokban. Ilyen például a narancsolaj tisztítókoncentrátum, amely a benne lévő biozsírtalanító révén minden vízálló felületet tökéletesen tisztít, zsírtalanít és vízkőtelenít, de vannak a kínálatban baktériumölő fenyőolaj tartalmú fürdőszoba- és WC-tisztítók, öko üveg- és ablaktisztítók. Többségük félliteres kiszerelésben, 800-1000 forint közötti áron kapható.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.