Életforma.hu

STÍLUS

Egyszerű és egészséges, mindennapi táplálékaink

Szinte nincs olyan ország, ahol ne termesztenék a krumplit és a káposztát, és ne szerepelnének valamilyen formában a mindennapok étrendjében. Nagyon sokféle és finom forgás készíthető belőlük, ráadásul mindkettő igen egészséges is.

A krumpli és a káposzta közötti versenyt kétségkívül az előbbi nyerné, ha a fogyasztás gyakorisága lenne a vetélkedés tárgya. Nem véletlenül, hiszen a feltárt leletek arról tanúskodnak, hogy Dél-Amerikában már több mint hétezer évvel ezelőtt szerepelt az őslakók "étlapján". Igaz, akkor még többnyire csak héjában sütve vagy szárítva fogyasztották, és csak hosszú évszázadok múltán kezdtek el belőle ízletes és laktató fogásokat készíteni. 

A burgonyát a spanyol hódítók az 1600-as években hozták Európába, hozzánk pedig csak jó ötven esztendő múlva, a németországi protestáns diákok révén jutott el. S hogy a honi krumplitermesztés ügye mennyire kardinális kérdés volt akkortájt, azt jelzi az, hogy miután az ismeretlen zöldséget maga Wesselényi Ferenc nádor is megkóstolta, s rendkívül ízletesnek találta, személyesen terjesztette be javaslatát a termesztetésére.

Ha a történet nem is pontosan így zajlott le egykoron, a szakirodalom szerint az tény, hogy a 18. század végére - amikor is II. József adókedvezménnyel támogatta termesztését - a burgonya már országosan ismert és kedvelt ételalapanyag volt, és az 1815-ben bekövetkezett nagy éhínség tovább népszerűsítette. A krumpli tápértéke igen magas: 10 deka újburgonya energiaértéke 85 kalória, szénhidrátértéke pedig közel 20 gramm körül van. A krumpli elnevezést egyébként a német Grundbirne szóból eredeztetik, ami földi körtét jelent, merthogy kezdetben a talajban termő almának, körtének vélték az addig ismeretlen termést. 

Rendkívül változatosan lehet a burgonyát elkészíteni, ami ma már ott szerepel a világ összes konyhájának legfőbb alapanyagai között. Készülhet belőle leves, egytálétel, akár húsmentesen is, elég, ha csak valamilyen illatos fűszerrel - kaporral, zsályával, tárkonnyal, petrezselyemmel vagy rozmaringgal - "megbolondítjuk", és nyakon öntjük mondjuk egy-két deci tejföllel. De pusztán önmagában megsütve is igazi ínyencsége a krumpliimádóknak, gondoljunk csak a rósejbnire vagy a sütőben héjában megsütött gumókra. A különféle burgonyaköretek variációnak tárháza megunhatatlan és kimeríthetetlen: készíthetünk ropogós hasáb- vagy szalmakrumplit, burgonyaszirmot, mandulás burgonyakrokettet, sajttal gazdagított burgonyafánkot, fűszeres tócsnit meg bársonyos vajas krumplipürét, de adhatjuk hagymás-paprikás törtburgonyaként is és egyszerűen sós vízben kifőve.

Önálló fogásként sem vallunk vele szégyent, még az ünnepnapokon sem, süssünk belőle akár sajttal, sonkával, gombával, póréval, paradicsommal társított, csirke-, pulyka- vagy halfilével gazdagított rakottast, esetleg ízletes marha-, bárány- vagy borjúhúsos gulyást.

És akkor hol vannak még a különféle burgonyasaláták, amelyek akár ecetes, akár majonézes, mustáros vagy egyéb öntettel készülhetnek, s különleges kísérői a sült, párolt, rántott húsoknak, halaknak. S hogy a burgonya alapanyagként a desszertek palettáján is kiemelt helyet foglal el, mi sem mutatja jobban, mint hogy a különféle fánkok, gombócok, nudlik és pogácsák a gyerekek és a felnőttek megunhatatlan kedvencei. 

A burgonya mellett a káposzta az a zöldségféle, amely olcsósága, igénytelen termesztési technikája miatt is már több mint kétezer éve ugyancsak a leggyakrabban fogyasztott ételalapanyagok listájának élén szerepel.

Elkészítésének egyszerűsége mellett vitamokban és ásványi anyagokban való gazdagsága is oka annak, hogy - különösen a téli, influenzás időszakokban - egyre gyakrabban felkerül valamilyen formában a családi asztalokra. A tartós népszerűség nemcsak a fehér káposztára, hanem a "család" többi tagjára, a karfiolra, a kelre, a bimbós kelre és karalábéra is jellemző. A belőlük készült ételek sora - a burgonyához hasonlóan - sokszínű: levesként, főzelékként, köretként, önálló egytálételként, valamint saláta alkotóelemeként egyaránt kedvelt.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula 

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009 február-márciusi számában jelent meg.


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!