Életforma.hu

STÍLUS

Grillezz! Már jó idő sem kell hozzá

Grillezni mindig jó, tavasztól őszig bármikor, az így készülő ebéd éppoly kellemes, mint a vacsora, ráadásul nemcsak étkezés, hanem program is, alkalom az együttlétre családdal, barátokkal. És az sem baj, ha derült ég helyett kicsit borongósabb az idő, a grillen készült étel mindig finom, illata, íze egyedi.

A kerti grillezés nemcsak kellemes közös családi-baráti programot jelent, hanem egyben változatosságot is a konyhai rutin után. Ráadásul a közös hússütögetés a szabadban jóval több egyszerű étekkészítésnél, a ceremónia ugyanis vendégtől, vendéglátótól egyaránt lassítást, lazítást igényel, és persze maga is ellazít. A szabad tűzön, parázson sütésnek azonban nem. csak a hangulati és kulináris élvezeti elemei érdemelnek figyelmet.

A grillrácson, grill-lapon

készített étkek jóval kevesebb zsiradékot tartalmaznak, mint a serpenyőben sültek, és a zöldségek sem veszítenek annyit vitaminjaikból, mintha párolnánk őket.

Persze ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk hozni az egyes húsok, zöldségek ízét, zamatát, miközben csínján bánunk az olajjal, óvjuk az értékes vitaminokat, némi "grillrutin" is szükséges. Mert ugyan a parázson sütésnek nincsenek írott szabályai, vannak viszont megszívlelendő fortélyai.

Ezek egyike a húsok előkészítésében rejlik, ami az egyes fajták esetében más és más. Mert az igaz ugyan, hogy bármit grillezhetünk, az egyes húsféléknek megvan a maguk pácolási és sütési ideje.

Vannak készen vásárolható villámpácok - fokhagymás, olaszos ízű, borsos-mustáros, texasi csípős és mások -, amelyek kis tasakban az üzletekben kaphatók. Persze páclevet mi magunk is kikeverhetünk, például a szárnyasokhoz és a bárányhúshoz citromos-fehérboros, a sertés-, marha- és bárányhúshoz mustáros vagy vörösboros páclét, ízlés szerint intenzív aromájú zöldfűszereket - bazsalikomot, tárkonyt, kaprot, rozmaringot, zsázsát - felhasználva

A pácolás egyébként azért hasznos,

mert ezáltal egyrészt lazább, porhanyósabb lesz a hús, másrészt egy jó páclétől sokkal ízletesebbé válik.

Ha nincs időnk a húsokat előre bepácolni - vagy egyszerűen csak lusták vagyunk -, akkor is érdemes akár közvetlenül a sütés előtt olajba tenni vagy legalább beolajozni a sütnivalót, mert így nem ragad oda a rácshoz.

A marhahúst - amelyből a hátszín, a bélszín vagy a rostélyos a legalkalmasabb a rácson sütésre -, akár egy-két napig is érdemes páclében érlelni,

a szárnyasokat - csirkét, pulykát - elegendő egy-két órán át a pácban tartani. A csirke, pulyka esetében a pácolás még a kiszáradást is meggátolja, a baromfiban ugyanis jóval kevesebb a zsiradék, mint az egyéb húsokban.

Nagyon jól grillezhető a sertésoldalas - ezt esetleg fűszeres vízben elő lehet főzni -, a kicsit szárazabb sertéskaraj és az ízes tarja is. És persze nagyon finomak a különböző fűszerezett darált húsok, akár keverve egymással.

 Nem hiányozhatnak

az étlapról a halak sem. Ez utóbbiak közül a lazac, a pisztráng és a fogas vezeti a parázson sütési rekordlistát, szeletben és töltve egyaránt felhasználhatók.

Jó tanácsként mondjuk: ha a halat és az egyéb húsokat alufóliába csomagolva sütjük, helyezzük közelebb a parázshoz, hogy jól átsüljenek.

A grilltálak kedvenc eleme a virsli és a kolbász is - ezeket akár önmagukban, akár szalonnába "csomagolva" is süthetjük -, és persze a kísérő zöldségek sem hiányozhatnak a grillétlapról. A vastagabb húsú paprikák, a paradicsom, a gomba, a cukkini, a padlizsán, a sárgarépa, a csöves kukorica, a burgonya köretként és önállóan is nagyon jó. A zöldségeket lehet egyben vagy szeletekre, darabokra vágva is sütni, a krumplit pedig "köntösben" is, például alufóliában - esetleg némi fűszeres vaj társaságában -, vagy húsos szalonnával körbetekerve.

Például sertéskaraj, sertéstarja optimális sütési ideje 15-20 perc, míg marha- és baromfihúst, valamint a kolbászféléket 8-12 percig ajánlott a roston tartani, s ezen idő közben megfordítani. Ha halat sütünk egészben 20 perc elegendő, míg a felkarikázott zöldségek 10-15 percet igényelnek. Az elkészült húsokat, zöldségköretet még ízletesebbé tehetjük, ha valamilyen mártást kínálunk melléjük.

Jó tudni

 Grillezéskor mindig frissen vásárolt, és ne a mélyhűtőből elővett húst használjunk! Arra is figyeljünk, hogy lehetőleg egyformára, ne túl vastagra szeleteljük fel - persze ez alól kivétel lehet a bélszín vagy a hátszín -, így nemcsak jól átsülnek, hanem mindegyik szelet azonos idő alatt készül el. A bepácolt húsokat lehetőleg fém- és ne műanyag edénybe tegyük. A hússzeletek forgatásához húslapátot vagy húscsipeszt is használhatunk, így nem folyik ki a finom húslé. Ajánlott fogókesztyűt, a kenegetéshez pedig ecsetet is beszerezni. Ez utóbbi művelethez napraforgó vagy repceolajat használjunk, ezek jól bírják a magas hőmérsékletet.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula

Forrás: 2006/3 szám Konyha & Fürdő Magazin


Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt

Modern vagy vintage lakberendezés? 5 tipp, ami segít ötvözni a kettőt 

Az egyik a funkcionalitásról, a másik az emlékekről, textúrákról és melegségről szól – és bár elsőre ellentétesnek tűnnek, valójában gyönyörű harmóniát alkothatnak együtt. A titok az arányokban rejlik, a régi és az új nem kioltja, hanem kiegészíti egymást. Néhány tudatos döntéssel és jól kiválasztott kiegészítővel pedig olyan otthont teremthetünk, ahol a modern technológia találkozik a múlt hangulatával, mindez stílusosan A lakberendezés világa két meghatározó stílus között ingadozik: a modern letisztultés egyedien.
Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai

Világosság és elegancia: a skandináv lakberendezés titkai 

A skandináv dizájn világszerte népszerű, egyszerűsége és praktikussága miatt. Vajon miért alakult ki ez a jellegzetes stílus, és miért vonzó még ma is sokak számára? A válasz a skandináv életfilozófiában rejlik, amely a funkcionalitást és a természet közelségét részesíti előnyben.
Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat?

Hogyan változtatja meg a fenntartható divat a mindennapokat? 

Sokat gondolkodtál már azon, hogyan tudnál jobban vigyázni a környezetre a mindennapokban?
Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra

Toplistás futócipők mindennapi és versenyfutásokra 

Egy igazán megfelelő futócipő kiválasztása komoly kihívás lehet, hiszen az évről évre növekvő kínálatból rengeteg modell közül választhatsz. 2025 is bizonyítja, hogy minden futónak eltérő elvárásai vannak a megfelelő lábbeli megtalálásakor. Legyen szó újonnan kezdő futókról vagy tapasztalt maratonistákról, mindannyian tudják, mennyire fontos, hogy egy cipő támogassa őket a hosszú távok során.
Merész és légies – piros és fehér ruhák

Merész és légies – piros és fehér ruhák 

A piros és a fehér szín párosa a divatban évtizedek óta különleges helyet foglal el.
Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival

Milyen nadrágot viselj gumicsizmához? Így kombináld a szezon legtrendibb darabjaival 

A gumicsizma régóta nemcsak praktikus választás, hanem stíluselem is – ehhez viszont az is kell, hogy pontosan tudjuk, mivel is párosítsuk a maradéktalan siker érdekében. A nadrágválasztás kulcsfontosságú: nemcsak az esztétika, hanem a kényelem és az időjáráshoz való alkalmazkodás szempontjából is. Akár rövid szárú, akár hosszúszárú gumicsizma mellett döntesz, az outfit egészét a nadrág tudja igazán kiegyensúlyozni. Nézzük, mit érdemes viselni idén ősszel és télen!
Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal?

Hogyan tehetőek emlékezetessé a csomagolások egyedi matricákkal? 

Valaha gondoltunk már arra, hogyan lehet egy termék csomagolása a legelső pillanattól fogva hatásos és megkapó?
Mire figyelj, ha napszemüveget választasz?

Mire figyelj, ha napszemüveget választasz? 

Képzeld el, hogy egy napsütéses délutánon sétálsz az utcán, és észreveszed, hogy a napszemüveged otthon maradt. Ismerős szituáció? A mai világban szinte mindenhol hozzáférhető egy napszemüveg, akár egy sarki drogériában, akár egy fast fashion boltban. De vajon valóban megfelelőek ezek az úton-útfélen megszerezhető modellek? 
 Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak?

Hogyan vegyünk alsóneműt a férfiaknak? 

Nőként gyakran előfordul, hogy többet járunk vásárolni, mint a családunk férfi tagjai.
Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!