Életforma.hu

STÍLUS

Grillezz! Már jó idő sem kell hozzá

Grillezni mindig jó, tavasztól őszig bármikor, az így készülő ebéd éppoly kellemes, mint a vacsora, ráadásul nemcsak étkezés, hanem program is, alkalom az együttlétre családdal, barátokkal. És az sem baj, ha derült ég helyett kicsit borongósabb az idő, a grillen készült étel mindig finom, illata, íze egyedi.

A kerti grillezés nemcsak kellemes közös családi-baráti programot jelent, hanem egyben változatosságot is a konyhai rutin után. Ráadásul a közös hússütögetés a szabadban jóval több egyszerű étekkészítésnél, a ceremónia ugyanis vendégtől, vendéglátótól egyaránt lassítást, lazítást igényel, és persze maga is ellazít. A szabad tűzön, parázson sütésnek azonban nem. csak a hangulati és kulináris élvezeti elemei érdemelnek figyelmet.

A grillrácson, grill-lapon

készített étkek jóval kevesebb zsiradékot tartalmaznak, mint a serpenyőben sültek, és a zöldségek sem veszítenek annyit vitaminjaikból, mintha párolnánk őket.

Persze ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk hozni az egyes húsok, zöldségek ízét, zamatát, miközben csínján bánunk az olajjal, óvjuk az értékes vitaminokat, némi "grillrutin" is szükséges. Mert ugyan a parázson sütésnek nincsenek írott szabályai, vannak viszont megszívlelendő fortélyai.

Ezek egyike a húsok előkészítésében rejlik, ami az egyes fajták esetében más és más. Mert az igaz ugyan, hogy bármit grillezhetünk, az egyes húsféléknek megvan a maguk pácolási és sütési ideje.

Vannak készen vásárolható villámpácok - fokhagymás, olaszos ízű, borsos-mustáros, texasi csípős és mások -, amelyek kis tasakban az üzletekben kaphatók. Persze páclevet mi magunk is kikeverhetünk, például a szárnyasokhoz és a bárányhúshoz citromos-fehérboros, a sertés-, marha- és bárányhúshoz mustáros vagy vörösboros páclét, ízlés szerint intenzív aromájú zöldfűszereket - bazsalikomot, tárkonyt, kaprot, rozmaringot, zsázsát - felhasználva

A pácolás egyébként azért hasznos,

mert ezáltal egyrészt lazább, porhanyósabb lesz a hús, másrészt egy jó páclétől sokkal ízletesebbé válik.

Ha nincs időnk a húsokat előre bepácolni - vagy egyszerűen csak lusták vagyunk -, akkor is érdemes akár közvetlenül a sütés előtt olajba tenni vagy legalább beolajozni a sütnivalót, mert így nem ragad oda a rácshoz.

A marhahúst - amelyből a hátszín, a bélszín vagy a rostélyos a legalkalmasabb a rácson sütésre -, akár egy-két napig is érdemes páclében érlelni,

a szárnyasokat - csirkét, pulykát - elegendő egy-két órán át a pácban tartani. A csirke, pulyka esetében a pácolás még a kiszáradást is meggátolja, a baromfiban ugyanis jóval kevesebb a zsiradék, mint az egyéb húsokban.

Nagyon jól grillezhető a sertésoldalas - ezt esetleg fűszeres vízben elő lehet főzni -, a kicsit szárazabb sertéskaraj és az ízes tarja is. És persze nagyon finomak a különböző fűszerezett darált húsok, akár keverve egymással.

 Nem hiányozhatnak

az étlapról a halak sem. Ez utóbbiak közül a lazac, a pisztráng és a fogas vezeti a parázson sütési rekordlistát, szeletben és töltve egyaránt felhasználhatók.

Jó tanácsként mondjuk: ha a halat és az egyéb húsokat alufóliába csomagolva sütjük, helyezzük közelebb a parázshoz, hogy jól átsüljenek.

A grilltálak kedvenc eleme a virsli és a kolbász is - ezeket akár önmagukban, akár szalonnába "csomagolva" is süthetjük -, és persze a kísérő zöldségek sem hiányozhatnak a grillétlapról. A vastagabb húsú paprikák, a paradicsom, a gomba, a cukkini, a padlizsán, a sárgarépa, a csöves kukorica, a burgonya köretként és önállóan is nagyon jó. A zöldségeket lehet egyben vagy szeletekre, darabokra vágva is sütni, a krumplit pedig "köntösben" is, például alufóliában - esetleg némi fűszeres vaj társaságában -, vagy húsos szalonnával körbetekerve.

Például sertéskaraj, sertéstarja optimális sütési ideje 15-20 perc, míg marha- és baromfihúst, valamint a kolbászféléket 8-12 percig ajánlott a roston tartani, s ezen idő közben megfordítani. Ha halat sütünk egészben 20 perc elegendő, míg a felkarikázott zöldségek 10-15 percet igényelnek. Az elkészült húsokat, zöldségköretet még ízletesebbé tehetjük, ha valamilyen mártást kínálunk melléjük.

Jó tudni

 Grillezéskor mindig frissen vásárolt, és ne a mélyhűtőből elővett húst használjunk! Arra is figyeljünk, hogy lehetőleg egyformára, ne túl vastagra szeleteljük fel - persze ez alól kivétel lehet a bélszín vagy a hátszín -, így nemcsak jól átsülnek, hanem mindegyik szelet azonos idő alatt készül el. A bepácolt húsokat lehetőleg fém- és ne műanyag edénybe tegyük. A hússzeletek forgatásához húslapátot vagy húscsipeszt is használhatunk, így nem folyik ki a finom húslé. Ajánlott fogókesztyűt, a kenegetéshez pedig ecsetet is beszerezni. Ez utóbbi művelethez napraforgó vagy repceolajat használjunk, ezek jól bírják a magas hőmérsékletet.

Szilágyi Eta

Fotó: Bartos Gyula

Forrás: 2006/3 szám Konyha & Fürdő Magazin


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!